Izraelský arzenál posilnili modernizované vojnové lode
05 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Po meškaní spojenom s koronavírusom sa izraelské námorníctvo pripravuje na dlho očakávaný príchod ďalšej generácie raketových lodí - čo mu dáva nový mocný nástroj na obranu svojho strategického priemyslu zemného plynu pred hrozbou zo strany libanonskej militantnej skupiny Hizballáh, informuje portál Breitbart.


Prvá raketová loď projektu "Magen“ by mala doraziť začiatkom decembra, ďalšie tri korvety nemeckej výroby  v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

"Je väčšia, je novšia, je rýchlejšia. Je oveľa lepšia, “uviedol kontradmirál Eyal Harel, vedúci izraelských námorných operácií, počas vzácnej prehliadky izraelského pobrežného plynového poľa Leviathan. Len pár sto metrov odtiaľ stála mohutná plynová plošina.

Plavidlá, všeobecne známe ako „Saar 6“, budú v čele izraelského úsilia o ochranu svojej 200 míľ výhradnej hospodárskej zóny. Ťažiskom týchto snáh je ochrana priemyslu so zemným plynom, ktorý sa považuje za národný majetok.

Tureckí vojenskí piloti sa na oblohe (nielen) nad Karabachom správajú ako piráti
Turecké letectvo je najagresívnejšie letectvo NATO. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa národnej elektroenergetickej spoločnosti Izrael desať rokov po nájdení značných zásob pri pobreží Stredozemného mora teraz vyrába asi 60% elektriny zo zemného plynu a začal vyvážať plyn svojim arabským susedom, Jordánsku a Egyptu. Izrael tiež pokračuje v projekte s Gréckom a Cyprom v nádeji, že vytvorí plynovod do Stredozemného mora a do Európy.

Hizballáh označil izraelské plynové zariadenia za ciele vysokej priority. V prejave v roku 2018 vodca skupiny šejk Hassan Nasrallah uviedol, že ak bude existovať vládny príkaz, môže izraelský plynový majetok zničiť „do niekoľkých hodín“. Hizballáh je súčasťou aliancie, ktorá dominuje libanonskej politike a vláde.

Izraelské bezpečnostné sily zatkli spoluzakladateľa palestínskej skupiny Hamas
Izraelské bezpečnostné sily zatkli vysoko postaveného vodcu Hamasu Hassana Youssefa. Dve súperiace palestínske skupiny, Hamas a Fatah, odsúdili tento krok, pričom uviedli, že je politicky motivovaný a ide o snahu pokaziť ich rokovania o zmierení,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Izrael berie tieto hrozby vážne. Počas mesačnej vojny v roku 2006 zabil raketový úder Hizballáhu na izraelskú vojnovú loď „Saar 5“ štyroch vojakov. Podplukovník Eitan Paz, veliteľ flotily, uviedol, že nové plavidlá prinesú vítanú aktualizáciu starnúcich Saar 5, ktoré majú takmer 30 rokov.

Povedal, že budú vybavené novším a výkonnejším radarom a inými elektronickými systémami a zvládnu rozbúrené more oveľa lepšie ako ich predchodcovia. Plavidlá s dĺžkou 90 metrov sú vybavené raketovými obrannými systémami, protilietadlovými a protilodnými raketami, torpédami a modernizovanou odpaľovacou rampou pre najnovšie izraelské útočné vrtuľníky.

"Fyzicky to nie je oveľa väčšie ako Saar 5," povedal podplukovník. "Ale má navyše všetky tieto systémy." Povedal, že prvá loď, INS Magen alebo „štít“, mala doraziť v auguste, dodávka sa však oneskorila kvôli koronavírusu. Povedal, že bude nasadená okamžite a dosiahne plnú operačnú kapacitu do niekoľkých mesiacov po vybavení izraelskými zbraňovými systémami v niekoľkých fázach.

Tichý nepriateľ bombarduje arménske pozície v Karabachu, alebo drony útočia (video)
Drony obsadili oblohu nad Náhorným Karabachom a tvrdo zasahujú svoje ciele. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Od vojny v roku 2006 sa predpokladá, že Hizballáh podľa izraelských odhadov výrazne posilnil svoj arzenál asi 150 000 raketami. Izrael tiež skupinu obviňuje zo snahy vyvinúť presne navádzané strely, vďaka ktorým by bol tento arzenál oveľa smrteľnejší.

Harel uviedol, že hlavným záujmom tohto námorníctva sú rakety čínskej výroby C-802, ako napríklad raketa, ktorá zasiahla izraelskú loď v roku 2006 a ruské protilodné rakety Yakhont vlastnené spojencom Hizballáhu, Sýriou. Povedal však, že armáda sa z tejto vojny poučila. "Sme pripravení a ešte pripravenejší budeme, keď budeme mať nové bojové lode," uviedol.

Izrael súhlasil s kúpou plavidiel v rámci dohody z roku 2015 v hodnote zhruba 430 miliónov eur, pričom nemecká vláda pokryla zhruba štvrtinu nákladov.

Pápež v novej encyklike vyzýva na "lepšiu politiku" slúžiacu spoločnému dobru
Pápež František vyzval vo svojej novej encyklike na globálnu zmenu myslenia a odsúdil "krátkozraký, prehnaný, zúrivý a agresívny nacionalizmus", aký v súčasnej politike naberá na sile. Z textu encykliky s názvom Fratteli tutti (Všetci bratia),... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR