Do roku 2026 by sa mohol zmierniť nedostatok všeobecných lekárov aj zdravotných sestier
05 | 10 | 2020 I SITA

Do roku 2026 by sa mohol zmierniť nedostatok všeobecných lekárov aj zdravotných sestier. Počíta s tým dokument Moderné a úspešné Slovensko, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií SR.


Ide o tzv. zásobník reforiem pre plán obnovy. Materiál si kladie za cieľ zvýšenie počtu všeobecných lekárov o 600, pričom sa zníži ich priemerný vek. Počet zdravotných sestier by sa mal navýšiť o 3 600.

Jednou z hlavných strategických politík a iniciatív v zdravotníctve do roku 2030 je reforma ambulantnej starostlivosti. Poukazuje na to, že v slovenskom zdravotníctve chýbajú všeobecní lekári a 43 percent z nich má nad 60 rokov. "Preťažení lekári nevyužívajú svoje kompetencie a posielajú pacientov drahším špecialistom," uvádza sa v dokumente.

Ďalší megabiznis Norberta Bödöra. Tentokrát s mobilným operátorom Štvorka
Skutočný svet biznisu nitrianskej rodiny Bödörovcov je ešte oveľa širší, ako ho doposiaľ verejnosť poznala. Teraz sa našli ich stopu aj pri veľkej telekomunikačnej firme Swan Mobile. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Cieľom v oblasti ambulantnej starostlivosti je preto vyšší podiel návštev všeobecných ambulancií bez odporúčania k špecialistovi na úroveň Česka, a teda zo 72 percent na 85. Celková investičná potreba pre roky 2021 až 2026 na posilnenie kapacít všeobecnej ambulantnej starostlivosti vrátane výdavkov na prevádzku s postupným nábehom je 590 mil. eur.

Dokument apeluje aj na to, že na Slovensku chýbajú zdravotné sestry a vzhľadom na vekovú štruktúru dnes pracujúcich sestier bude tento problém ešte narastať. Možnosti zvyšovania atraktívnosti práce zdravotnej sestry treba podľa návrhu hľadať aj v nefinančných aspektoch, akými sú kompetencie či pracovné prostredie. Počíta tiež s tým, že sa zreviduje vzdelávanie sestier s dôrazom na klinickú prax. Platy nových sestier, motivačné štipendiá pre študentov ošetrovateľstva a príspevky na vzdelávanie sestier by si pre roky 2021 až 2026 vyžiadali 450 mil. eur.