Ďalší megabiznis Norberta Bödöra. Tentokrát s mobilným operátorom Štvorka
05 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Skutočný svet biznisu nitrianskej rodiny Bödörovcov je ešte oveľa širší, ako ho doposiaľ verejnosť poznala. Teraz sa našli ich stopu aj pri veľkej telekomunikačnej firme Swan Mobile.


Ficovými vládami obľúbená SBS-ka Bonul tvorí len základ sveta biznisu rodiny Bödörovcov. Syn jej zakladateľa a oligarcha Norbert Bödör sa už objavil pri hoteli Zlatý kľúčik, v kúpeľoch Trenčianske Teplice či vo vinárstve Pivnica Radošina a len nedávno novinári rozplietli nitky Bödörovcov aj na zdravotnícky biznis Penty.
Reťaz neprehľadných operácií

Otec Miroslav Bödör podľa portálu Aktuality.sk zase stojí za cyperskou schránkou Saxian Investments, ktorá mala podiel aj v zdravotníckom biznise Penty. Tá istá schránková firma sa objavila pri veľkej telekomunikačnej firme Swan Mobile.

Reťaz neprehľadných finančných operácií vyzerá tak, že firma s Bödörom v pozadí najskôr získala podiel u mobilného operátora, aby ho neskôr so ziskom predala naspäť jeho materskej firme. Tieto zistenia sa podarilo odhaliť novinárom združeným v projekte Kočnerova knižnica Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Prepojenie Kaliňáka s Bödörovcami? Štát konečne zasiahol!
Slovensko sa po vražde Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenice Martin Kušnírovej (†27) zmieta doslova v marazme na súdoch, prokuratúre ale aj v bežnom živote. Objavené prepojenia medzi politikmi a oligarchami sú také, aké tu doteraz ešte neboli a mnohí... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Finančná injekcia od Bödörovcov

Telekomunikačná firma Swan sa podľa Aktuality.sk v roku 2015 borila s problémami okolo rozbehu mobilného operátora Štvorka. Veľké očakávania zo spojenia so štátnou poštou sa totiž nenaplnili tak, ako majitelia firmy očakávali. Swan Mobile sa tiež pýšil dohodou s čínskou Bank of China o veľkom úvere, ale ani ten napokon nikdy nezačal čerpať.

Situácia sa vyhrotila, keď sa proti svojmu novému konkurentovi postavili všetci veľkí hráči na trhu, teda Telekom, Orange a O2, ktorí Swan obviňovali, že neplní licenčné podmienky, tak ako sľúbil Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Firma teda súrne potrebovala peniaze aj na urýchlené dobudovanie vlastnej mobilnej siete, pretože jej hrozilo odobratie licencie. Napokon jej pomohol finančnou injekciou cyperský Saxian Investments spájaný s Bödörom. Swanu požičal 6 miliónov eur, ďalšie 3 milióny eur poskytla firma CZ Invest. Tú zas vlastnil oligarcha a bývalý šéf štátneho Transpetrolu Štefan Czucz, ktorý bol považovaný za šedú eminenciu politickej strany Most-Híd.

Bödör sa snažil skryť svoj majetok. Tvrdí o našom oligarchovi holandský prokurátor
Cyperská schránka, cez ktorú tiekli peniaze aj do Zlatého kľúčika, bola spájaná s Bödörovcami, ale dôkazy chýbali. Prepojenie, ako píše portál Aktuality.sk, teraz potvrdzuje bizarný prípad vymyslenej banky, kam Bödörovci naliali... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Raketový rast ceny akcií Bödöra

Saxian a Czuczov CZ Invet zjavne hodili Swan Mobile záchranné koleso v hodine dvanástej. Firma síce obe výpomoci vyplatila už po niekoľkých mesiacoch, vzápätí sa však zmenila aj vlastnícka štruktúra Swan Mobile.

Novým spoluvlastníkom tretiny akcií telekomunikačnej firmy sa stal český investičný fond Avant Private Equity. Špeciálne postavenie v tomto fonde mal práve Norbert Bödör. Vlastnil totiž všetky akcie jedného z podfondov Avantu, ktorý dostával 80 percent výnosov celého fondu.

Podfond Avantu, v ktorom figuroval Bödör, potom zaznamenal raketový rast hodnoty. Cena jeho akcie z pôvodných 400 eur vyletela za niekoľko mesiacov až na 4000 eur. Za týmto vysokým zhodnotením fondu sú takmer určite aj jeho obchody s lukratívnymi podielmi vo firme Svet Zdravia z portfólia Penty, ako aj vo firme Swan Mobile.

Dotácie z PPA išli aj na obľúbený hotel smerákov Zlatý kľúčik. Peniaze z agentúry dostal aj Bödör
Dotácie vo výške približne 2,4 milióna eur z Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mali dostať aj firmy stojace za nitrianskym hotelom Zlatý kľúčik. Obľúbený hotel smerákov však dotácie dostal v rozpore s pravidlami. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Zaplatil alebo nie Avant za podiely?

Investičný fond Avant vstúpil do vlastníckej štruktúry Swan Mobile postupne. Najskôr získal 20 % a neskôr svoj podiel navýšil na 30 % akcií firmy. Tento postupný rast podielu Avantu vo vlastníckej štruktúre Swan Mobile vzbudzuje dojem, akoby súvisel s vyrovnávaním pôžičiek Saxianu a CZ Investu.

Swan Mobile pre Aktuality.sk oficiálne poprel, že by niekedy predal podiel vo firme Saxianu alebo CZ Invest, a stojí si za tým, že kupujúcim bol Avant Private Equity. Nevyjadril sa však k tomu, či Avant platil alebo neplatil za kupované podiely vo Swan Mobile tak, že sa len vynulovali pôvodné pôžičky Saxianu a CZ Invest.

Bödör sa prostredníctvom svojej manželky začal zbavovať majetku
Aktuálne väzobne stíhaný Norbert Bödör nenechal nič na náhodu a už v posledných mesiacoch minulého roka začal s majetkovým vysporiadaním sa so svojou manželkou. Niektoré z nehnuteľností nitrianskeho podnikateľa už menia svojho majiteľa.... Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Účtovné závierky sa nezhodujú

Zdroj: Aktuality.sk, Účtovné uzávierky


Za aké sumy sa teda vlastne českí investori (aj s Bödörovým kapitálom) k podielu vo Swan Mobile dostali? Verzie účastníkov tohto obchodu sa líšia. Spoločnosť Swan Mobile tvrdí, že fond do firmy zainvestoval 14,6 milióna eur. V účtovnej závierke spoločnosti Avant Private Equity z roku 2016, keď sa obchod uskutočnil, však figurujú iné sumy. Tento fond si v nej uvádza, že nadobúdacia cena akcií firmy Swan Mobile bola len približne 3 milióny eur za všetky získané akcie. Hodnotu svojho podielu vo firme Swan Mobile si vtedy vyčíslili na približne 11 miliónov eur. Tento rozdiel nevysvetlili zástupcovia firmy Swan Mobile, ani firmy Avant Private Equity.
„Náhody“ okolo 11 miliónovej zmenky

V rovnakom čase ako Swan Mobile predal svoj 30 % podiel spoločnosti Avant Private Equity (spojenej s Bödörom), nastala zaujímavá zmena v účtovníctve cyperskej schránky Saxian Investments (tiež spojenej s Bödörom). Práve v tom období totiž zmizol z účtovnej závierky schránky Saxian dlh vo výške 11 miliónov eur, ktorý mala voči lichtenštajnskej nadácii Betlem Foundation, ako aj jej panamskej dvojičke s rovnakým názvom.

Podľa holandskej prokuratúry , ktorá riešila už známy prípad falošnej banky, je za lichtenštajnskou nadáciou Miroslav Bödör, otec Norberta Bödöra. A aby tých náhod nebolo málo, o dva roky neskôr spoločnosť Avant Private Equity vystavila zmenku vo výške 11 miliónov eur Norbertovi Bödörovi, ktorá mohla byť zárukou za investíciu Norberta Bödöra do samotného fondu Avant Private Equity. To, či tieto operácie spolu súvisia, nepotvrdili ani nevyvrátili žiadni z účastníkov týchto obchodov.

V Holandsku zadržali Bödörovi jeho milióny. Podozrivý je z prania špinavých peňazí
V Holandsku súdia Poliaka za to, že založil nelegálnu banku. Na účte v nej našli aj štyri milióny od Miroslava Bödöra. Ten ich teraz pýta od súdu naspäť, ale holandský prokurátor nesúhlasí, píše o tiom na svojom webe DenníkN. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Mobilný operátor a Bödörovci

Ďalším spojivom medzi Bödörovcami a spoločnosťou Swan Mobile je aj fakt, že audítorom spoločností v portfóliu Swan bola skupina VGD. Práve jej zástupcovia podľa holandskej prokuratúry figurovali ako poradcovia cyperského Saxianu, resp. Bödörovcov. Celý príbeh pokračuje zhruba po dvoch rokoch. Matka firmy Swan Mobile, teda spoločnosť Danubiatel, sa rozhodla, že 30 % podiel svojej dcérskej firmy odkúpi späť od fondu Avant Private Equity. Danubiatel tvrdí, že akcie v roku 2018 kúpil za 18,6 milióna eur. Peniaze však firma nevyplatila hneď, ku koncu roku 2019 totiž ostala fondu Avant Private Equity (teda aj Bödörovi) stále dlžná 11 miliónov eur.

OKO sa opäť pozeralo: Elitní policajti z NAKA aj navštívili firmu spájanú s Bödörovcami 
Príslušníci NAKA pokračujú s rozsiahlou a veľkou akciou pod názvom OKO, ktorá, ako uvádza webový portál aktuality.sk súvisí s predraženým nákupom kamier v Národnej diaľničnej spoločnosti za desiatky mil. eur. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Prominentný investor Norbert Bödör

Skupina Danubiatel si pochvaľuje, že obchod bol pre ňu veľmi výhodný. To isté by však mohol tvrdiť aj fond Avant Private Equity. Hoci nie je isté, či podiel kupoval za 3 milióny alebo 14,6 milióna eur, výsledná predajná cena bola za každých okolností vyššia, takže hodnota akcií fondu sa výrazne zvýšila. Z takéhoto nárastu hodnoty akcií profitoval aj prominentný investor do fondu Norbert Bödör.

Postup fondu Avant Private Equity v operácii Swan sa nápadne podobá na nákup a následný predaj akcií spoločnosti Svet Zdravia (resp. ProCare) z portfólia finančnej skupiny Penta. Aj v tomto prípade figurovala cyperská schránka Saxian Investments a fond Avant Private Equity, aj pri tejto transakcii sa na začiatku vynoril Norbert Bödör. Celý predaj sa totiž točil okolo prešovskej polikliniky, ktorú Bödör s pomocou cyperskej schránky Saxian predal Pente. Saxian za sprostredkovanie obchodu získal podľa Aktualioty.sk od Penty lukratívny podiel v jej firme ProCare.

Norbert Bödör mal byť spoluinvestorom Penty v zdravotníctve
Sám Norbert Bödör o sebe prehlasuje, že je živnostník od roku 1998. Podniká v realitách, developerstve, bezpečnosti, vo vinárstve. Nespomenul ale, že bol aj investorom v sieťach polikliník a nemocníc ProCare a Svet zdravia, ktoré patria investičnej... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Diana Zaťková