COVID-19: Koniec červených a oranžových okresov? Ministerstvo v tom má jasno
04 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Opatrenia, ktoré vstúpili do platnosti 1. októbra, nebrali do úvahy farbené zaradenia okresu. Skončí mapa rizikových regiónov?


Na Slovensku platia od 1. októbra celoplošné opatrenia, hlavne ohľadom hromadných podujatí, ktoré už neberú do úvahy farbu daného okresu. Podľa premiéra Igora Matoviča takéto rozdeľovanie v danej situácii, kedy nám rapídne stúpa počet infikovaných, stratilo zmysel.
Najväčším rizikom sú hromadné podujatia

„Najväčšie riziko z pohľadu prenosu nákazy sa za posledné mesiace na Slovensku ukázali hromadné podujatia, najmä rôzne rodinné oslavy. A preto sme sa v tomto prípade nerozprávali o tom, či sú nejaké okresy zelené, červené alebo akékoľvek iné, ale prijali sme celoplošný zákaz uskutočňovania hromadných podujatí,“ uvádza portál tvnoviny.sk slová predseda vlády zo začiatkom týždňa.

Pri tomto type podujatí sa podľa Matoviča ľudia miešajú z mnohých okresov a nikto sa nepozerá, z akého rizikového regiónu prišiel. „Pri hromadných podujatiach sa zídu ľudia z celého Slovenska. Práve preto nemá zmysel pri tejto otázke pristupovať regionálne, lebo na týchto podujatiach sú ľudia zo zelených, ale aj červených okresov,“ odôvodnil svoje rozhodnutie premiér.

Českí lekári vyzývajú vládu: "Prestaňte strašiť občanov"
Skupina českých expertov okrem iného žiada vládu, aby prestala desiť občanov, aby upustila od reštriktívnych opatrení, nariadila povinné nosenie rúšok len tam, kde to jednoznačne vyžaduje epidemiologická situácia a prestala nariaďovať testovanie... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Petra Demková

Opäť zmeny aj v počte zákazníkov

Okrem hromadných podujatí sú od štvrtku v platnosti aj zmeny, ktoré sa týkajú stravovania. Aj tieto opatrenia platia pre všetky okresy bez ohľadu na farbu okresu. „Počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden zákazník na 10 m2 z predajnej plochy prevádzky určenej pre zákazníkov, táto podmienka sa nevzťahuje na deti. Táto podmienka taktiež neplatí, pokiaľ je prevádzkovateľ schopný zabezpečiť a dodržiavať odstup medzi jednotlivými zákazníkmi minimálne dva metre,“ píše sa v usmernení Úradu verejného zdravotníctva.
COVID semafor vraj dáva stále zmysel

Otázkou preto je, či má ešte zmysel mapa rizikových regiónov. Ministerstvo zdravotníctva je presvedčené, že aj napriek súčasným celoplošným opatreniam má stále opodstatnenie. „Vývoj epidemickej situácie sledujú regionálne úrady verejného zdravotníctva na dennej báze, čo umožňuje analyzovať situáciu v jednotlivých lokalitách. Tento postup úzko súvisí aj so zabezpečením lôžok pre pacientov v nemocniciach, aktívny dialóg a výmena dát medzi jednotlivými regionálnymi úradmi a ministerstvom zdravotníctva je efektívna a v tejto situácii aj potrebná,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Matovič na kolenách. Cez svoj Facebook vysiela prosby
Stalo sa už zvykom, že predseda vlády adresuje svoje posolstvá občanom najmä prostredníctvom sociálnej siete. Prinášame prepis toho najnovšieho. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Rizikový pás sa tiahne celým Slovenskom

„Následne, aj s prihliadnutím na situáciu v jednotlivých lokalitách, sa prijímajú rozhodnutia a opatrenia na celoštátnej úrovni a verejnosť je transparentne a aktuálne informovaná,“ dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. Podľa poslednej aktualizácie mapy rizikových regiónov je situácia zlá. Kým pred týždňom bol na tom najhoršie západ krajiny, kde viac či menej rizikové okresy tvorili súvislý pás, teraz sa takýto pás tiahne celým Slovenskom. Jediným väčším bezrizikovým ostrovom sú okresy na juhu stredného Slovenska a Košice s priľahlým okolím.

Zdroj Ministerstvo zdravotníctva

O chvíľu už budú červené všetky okresy

Práve na toto porovnanie zareagoval v piatok na tlačovej besede aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. „COVID semafor prestáva dávať zmysel," povzdychol si minister Krajčí a narážal na to, že takýmto tempom budeme mať o chvíľu všetky okresy červené. Zrejme to ale nemyslel tak, že by sa mala okamžite prestať vyhodnocovať epidemiologická situácia v regiónoch. A v podstate to potvrdzujú aj slová hovorkyne rezortu.

„Semafor je aktualizovaný týždenne na základe údajov z regionálnych úradov verejného zdravotníctva a rozboru Inštitútu zdravotníckych analýz ministerstva zdravotníctva. Každý piatok bude informácia o červených, oranžových a zelených regiónoch Slovenska publikovaná na stránke korona.gov.sk,“ uzavrela pre Markízu Eliášová.

Keď sa niekto dostane na ventilátor, je na konečnej
„Naše zdravotníctvo nie je schopné uniesť nápor pacientov. Dokáže skolabovať na oveľa nižších číslach pacientov s ťažkou infekciou ako v okolitých krajinách," myslí si biochemik Pavol Čekan. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík