Vedec radí, ako správne prenášať rúško
03 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Na ľudskom tele je len málo miest, ktoré sú infekčnejšie ako ústa, a tým pádom kamkoľvek inam rúško dáme, tak je to prilepšenie si, opisuje vhodné skladovanie rúšok docent Václav Čuba z Katedry jadrovej chémie ČVUT. Podľa neho je po zložení rúška najlepším variantom ho uložiť do igelitového vrecka. Nosenie rúška na ruke alebo v batohu, ak práve nie je nutné ho mať nasadene, tiež nevadí, dodáva Čuba.


„Účinnosť rúška je daná hlavne tým, ako dlho ho máme na ústach,“ portál Aktuelne.cz cituje docenta Václava Čubu. Táto doba sa podľa neho mení na základe toho, ako intenzívne pri jeho nasadení človek vydychuje - a to medzi desiatkami minút a jednotkami hodín. „Keď sa rúško nasýti, tak už nefunguje. Z tohto hľadiska sa teda účinnosť rúška príliš nemení, či ho dáme do vrecka alebo do batohu,“ vysvetľuje Čuba.

V každom prípade je podľa neho vhodné mať rúško pri sebe a nepokladať ho napríklad na stoly na verejných priestranstvách. Vedec tiež zdôrazňuje, že príliš časté pranie môže degradovať materiál rúška, a znižovať tak jeho účinnosť. „Keď sa z látky stane len sada voľne prepojených nití, tak už potom nefunguje,“ dodáva Čuba na záver.

Respirátor ako kľúčový ochranný prostriedok: Vedec radí, ako ho dezinfikovať
Respirátory sú určené len na jednorazové použitie. Podľa vedcov z ČVUT ale existuje niekoľko metód ich núdzovej sterilizácie. Vďaka nej je možné respirátory niekoľkokrát opakovane použiť, a to často len s nepatrnou stratou filtračných schopností.... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Timotej Dudka