V Čechách dnes volia senátorov a krajských poslancov
03 | 10 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

V Česku sa v piatok začali voľby tretiny Senátu a poslancov krajských zastupiteľstiev. Hlasovanie v riadnom termíne bude prebiehať v piatok od 14.00 do 22.00 h a v sobotu od 08.00 do 14.00 h. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.


Česi volia poslancov do 13 krajských zastupiteľstiev, v 27 obvodoch rozhodujú v prvom kole volieb o tretine členov Senátu, hornej komory parlamentu.

Pre pandémiu koronavírusu museli byť prijaté viaceré bezpečnostné opatrenia. Vstup do volebnej miestnosti bude povolený len s rúškom a voliči budú tiež musieť dodržiavať nariadené fyzické odstupy. Ak si volič vo volebnej miestnosti odmietne nasadiť rúško, komisia mu nemôže zabrániť odovzdať hlas, hrozí mu však začatie priestupkového konania.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/10/03/zomrel-herec-martin-havelka-%e2%80%a062/

Ministerstvo vnútra ČR odhadlo, že tohtoročné krajské a senátne voľby pre sa pre nákup ochranných pomôcok mohli predražiť až o 100 miliónov korún (okolo 3,7 milióna eur). Úrady museli totiž zabezpečiť dodatočnú ochranu pre 13.000 členov komisií, ako aj zaistiť náhradníkov. Všetci z nich museli podpísať vyhlásenie, že nie sú pozitívni na koronavírus a že im nebola nariadená domáca izolácia.

Už v stredu začalo predčasné hlasovanie v krajských a senátnych voľbách. Svoje hlasy mohli odovzdať voliči nakazení novým druhom koronavírusu alebo občania v nariadenej karanténe, ktorí tak mali možnosť urobiť z áut na drive-in stanovištiach.

400 000 Európanov zomiera ročne kvôli znečistenému ovzdušiu
Najnovšie zistenia Európskej environmentálnej agentúry: V Európe nie je životné prostredie všade v poriadku, najmä vo východnej Európe zomiera veľa ľudí z dôvodov, ktorým sa dá vyhnúť, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová