Súd potvrdil podmienku pre muža, ktorý na Facebooku posielal prvákov do plynu
03 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Podmienečný trest pre autora nenávistného komentára na sociálnej sieti pod fotografiou prvákov teplickej základnej školy platí. Krajský súd v Ústí nad Labem vo štvrtok zamietol odvolanie Vítězslava Kroupy, ktorého Okresný súd v Tepliciach na druhýkrát za nenávistný prejav na Facebooku potrestal podmienečným trestom väzenia 16 mesiacov s odkladom na tri roky, informuje portál Aktualne.cz.


„Odvolací súd preskúmal napadnutý rozsudok a odvolanie nezistil dôvodným,“ uviedol sudca Tomáš Plha. „Niet sporu o tom, že je tu sloboda prejavu ústavne zaručená, nie je však bezbrehá, nemožno jej zneužívať a využívať k extrémnym prejavom, ako to bolo v prípade obžalovaného,“ uviedol.

Do spomínanej prvej triedy v Základnej škole Plynárenská chodili prevažne rómske a arabské deti. Nenávistný komentár na sociálnej sieti pod ich triednou fotografiou Kroupa zverejnil v roku 2017. Okresný súd v Tepliciach ho pred rokom zbavil viny s tým, že sa nepreukázalo, že skutok spáchal. Odvolací súd rozsudok zrušil a vrátil prípad do Teplíc. So všetkými pokynmi krajského súdu sa súd podľa Plhy vysporiadal. Odsudzujúci rozsudok vyniesol teplický súd v polovici júla.

Pastor zatknutý za údajné užívanie pervitínu s farníkmi a vyháňanie diabla z batoľaťa
Polícia uviedla, že v nákladnom vozidle Lloyda Laskera mladšieho sa našli drogy a fajka Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Kroupa podľa súdu komentoval triednu snímku prvákov vetami: „Ešteže sú zo ZŠ Plynárenská. Riešenie sa priamo ponúka.“ Podľa sudkyne teplického súdu Lucie Yakut bolo preukázané, že profil na sociálnej sieti, na ktorom komentáre vyšli, patrí Kroupovi.

Kroupa bol odsúdený za prejav sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd človeka a prečin podnecovania k nenávisti voči skupine osôb alebo k obmedzovaniu ich práv a slobôd. Hrozilo mu väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov za tento čin a za to, že na sociálnej sieti zverejnil fotografie Adolfa Hitlera, Hermana Göringa a ríšsku orlicu s hákovým krížom.

Sudkyňa Teplického okresného súdu uviedla, že poľahčujúcu okolnosťou je doba, aká od skutku uplynula. Komentár však rozhodne nepovažuje za humor. „V žiadnom prípade nebolo možné dospieť k záveru, že komentár by bol čo by len úplne nevhodným vtipom či žartom zo strany obžalovaného, ​​rozhodne nešlo o humor,“ uviedla sudkyňa.

Zamestnankyňu amerického veľvyslanectva na Ukrajine pravdepodobne zavraždili
Američanku, ktorá nebola doposiaľ identifikovaná, objavili v stredu v bezvedomí so zranením hlavy. Na sebe mala oblečenie na behanie a na hlave slúchadlá. Ženu našli v blízkosti železnice, ktorá prechádza parkom v Kyjeve, uviedla... Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Odvolací súd si podľa Plhy tiež nemyslí, že komentár možno vnímať ako žartovné umelecké dielo, ako bolo uvedené v odvolaní. „Obsah komentára odkazuje na riešenie vo forme vraždenia v plynových komorách, odkaz na takýto postup je nutné vyhodnotiť ako prejav nenávisti a jej podnecovanie,“ uviedol Plha.

Obhajca Michael Mann navrhoval ako dodatočný dôkaz znalecký posudok z odboru jazykovedy. Odvolací súd to zamietol ako nadbytočné. „O vine obžalovaného nemožno mať žiadnych pochybností,“ uviedol sudca. Druh trestu podľa neho zodpovedá povahe a závažnosti trestného činu.

Česko odškodní obete násilia pri demonštráciách v Československu v auguste 1969
Augustové demonštrácie v roku 1969 pripadali na ročné výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy, ich obete sa zrejme dočkajú odškodnenia. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík