Jerevan: Turecko pokračuje v arménskej genocíde (Frances Martel)
03 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Francesa Martela (Breitbart)


Arménsky premiér Nikol Pashinyan vo štvrtkovom vyhlásení uviedol, že Turecko sa pokúša „pokračovať v arménskej genocíde“ zapojením do sporu  Jerevanu so susedným Azerbajdžanom.


Minulý víkend vypukli boje na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom nad oblasťou známou ako Náhorný Karabach, ktorá je síce väčšinou etnicky arménska, ale spadá do stanovenej hranice Azerbajdžanu, vytvorenej počas sovietskej éry. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa miestni arménski separatisti vyhlásili za zvrchovaný štát Artsakh.

V deväťdesiatych rokoch prepukla vojna, po ktorej nasledovali občasné potýčky. Arménsko ani Azerbajdžan neuznávajú Artsakh ako štát, hoci arménski predstavitelia tento týždeň naznačili, že národ by to mohol zvážiť vzhľadom na nedávne nepriateľské akcie.

Desaťtisíce ruských Arménov chcú vlastným telom brániť pravlasť v Náhornom Karabachu proti Turkom
Neskutočne dojemné odhodlanie Arménov v Rusku - chcú aj vlastné životy položiť za slobodu Arménov v Náhornom Karabachu. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Nie je jasné, ako sa začalo súčasné nepriateľstvo, pretože obe strany tvrdia, že strieľať cez hranice začala tá druhá. Boje sa za posledných päť dní rozšírili ďaleko za Náhorný Karabach. Arménski predstavitelia vo štvrtok informovali , že neďaleko Jerevanu, hlavného mesta krajiny, zostrelili azerbajdžanský dron.

Počas posledného kola potýčok v Náhornom Karabachu pohrozila azerbajdžanská vláda bombardovaním arménskej jadrovej elektrárne Metsamor. "Arménska strana nesmie zabúdať, že najmodernejšie raketové systémy našej armády nám umožňujú presný zásah do jadrovej elektrárne Metsamor, čo by mohlo viesť k veľkej katastrofe pre Arménsko," uviedol hovorca azerbajdžanského ministerstva obrany Vagif Dargahli.

Metsamor, pozostatok zo sovietskej éry, je považovaný za jednu z najnebezpečnejších jadrových elektrární na svete kvôli chýbajúcim izolačným mechanizmom.

Turecko chce s EÚ bezvízový styk, ináč pustí migrantov do Európy
Turecký minister zahraničia Mevlut Čavušoglu uviedol, že Ankara očakáva, že lídri EÚ na nadchádzajúcom samite dosiahnu pokrok v mnohých otázkach vrátane dohody o migrantoch z roku 2016, ktorá by mohla pomôcť pri riešení migračnej krízy v regióne.... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Vo svojom štvrtkovom vyhlásení premiér Pashinyan obvinil Turecko, ktoré ponúklo Azerbajdžanu vojenskú podporu a je obviňované z privážania sýrskych bojovníkov do Náhorného Karabachu, z pokusu o dokončenie arménskej genocídy z roku 1915, ktorú Turecko stále popiera. Turecko zabilo až 1,2 milióna z 1,5 milióna Arménov, ktorí v tom čase žili v Osmanskej ríši, navyše zničilo ďalšie kresťanské obyvateľstvo ako Asýrčanov a Grékov.

„Prečo sa Turecko vrátilo na Zakaukazsko o 100 rokov neskôr? Pokračovať v arménskej genocíde," napísal Pashinyan . „Pre Turecko však pokračovanie v genocídnej politike nie je len prostriedkom na vykonávanie armenofóbie, ale aj pragmatickou úlohou. Arménsko a Arméni na južnom Kaukaze sú poslednou zvyšnou prekážkou na ceste pokračujúcej tureckej expanzie na sever, severovýchod a na východ a uskutočňovania jej imperialistického sna.“

Erdogan vyzýva Arménov, aby sa postavili proti svojej vláde
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Arménov, aby sa spojili v opozícii proti ich vláde, ktorá je podľa jeho slov „najväčšou hrozbou“ pre mier v regióne po obnovení vojenských akcií s Azerbajdžanom, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Už to nie je iba otázka Karabachu, ani otázka bezpečnosti arménskeho ľudu." Teraz je to otázka medzinárodnej bezpečnosti a dnes arménsky ľud obhajuje aj medzinárodnú bezpečnosť za predpokladu, že to môže byť nová historická misia,“ varoval Pashinyan.

V stĺpci, ktorý bol zverejnený v piatok, sa zjavne Iashhim Karagül - šéfredaktor  Yeni Safak , tureckých novín spriaznených s islamistickým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, zhodoval s Pashinyanovými komentármi. "Po storočnej prestávke začala turecká geopolitická myseľ konať." Toto je myseľ tvorcu histórie a budovateľa regiónu, ktorá založila na Zemi veľmi silné ríše. Táto moc je politický gén," napísal Karagül .

„Naším cieľom nie je šírenie konfliktov, ale nahradenie a obnovenie toho, čo nám právom patrí. Naším cieľom je udržiavať pri živote náš región, našich ľudí, naše zdroje, našu identitu a spolupatričnosť.“ Karagül tlieskal návratu „geopolitickej mysle v Turecku“ na Kaukaz.

Arménsky premiér pripustil možnosť uznania nezávislosti Náhorného Karabachu
Arménsky premiér Nikol Pašinjan v súčasnej situácii vylučuje mierové rokovania s Azerbajdžanom sprostredkované Ruskom. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V rozhovore zverejnenom vo štvrtok v kanadskom  denníku Globe and Mail Pashinyan obvinil Turecko nielen z ponuky pomoci Azerbajdžanu dodaním vojenskej techniky a žoldnierov, ale uviedol, že samotná turecká armáda je aktívna v Náhornom Karabachu.

"Turecký vojenský personál a turecké ozbrojené sily sú priamo zapojené do nepriateľských akcií. Tureckí spojenci v NATO musia vysvetliť, prečo tieto stíhačky F-16 ostreľujú mestá a dediny v Náhornom Karabachu a zabíjajú civilné obyvateľstvo,“ uviedol Pashinyan. Arménsko tvrdilo, že tento týždeň zostrelilo americké stíhacie lietadlo F-16, čo Ankara poprela. USA predávajú toto zariadenie Turecku, pretože krajina je členom NATO.


Ako krajina NATO sa Turecko môže kedykoľvek dovolávať článku 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý hovorí, že útok na jedného člena NATO je útokom na všetkých a všetci musia reagovať vojenskou akciou. Článok 5 vstúpil do hry iba raz - USA sa naň dovolávali po teroristických útokoch z 11. septembra 2001.


Arménsko varuje, že rozmiestni ruské rakety Iskander, ak Turecko použije v konflikte o Náhorný Karabach stíhačky F-16
Arménsko je pripravené použiť balistické rakety Iskander ruskej výroby v oblasti Náhorného Karabachu, ak Turecko na podporu azerbajdžanskej ofenzívy nasadí svoje americké stíhačky F-16, uviedli v pondelok miestni úradníci, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Marek Molnár

V ďalšom rozhovore, tentoraz s francúzskym časopisom  Le Figaro , požadoval Pashinyan kroky zo strany Spojených štátov v reakcii na americké zbrane použité proti Arménsku. "Používajú (Azerbajdžan) turecké UAV a F-16 na bombardovanie civilných zariadení v Náhornom Karabachu. Medzinárodné spoločenstvo, najmä americká spoločnosť, by si malo uvedomiť, že americké lietadlá F-16 sa v tomto konflikte používajú na zabíjanie Arménov, “ uviedol Pashinyan .


„Existujú dôkazy, že tureckí vojenskí velitelia sú priamo zapojení do riadenia útočných operácií. … Vieme, že Turecko vycvičilo a prepravilo tisíce žoldnierov a teroristov z oblastí kontrolovaných Tureckom v severnej Sýrii. Títo teroristi dnes bojujú proti Arménom.“


Turecko popiera tvrdenie, že jeho F-16 zostrelila arménsku stíhačku
Vyhlásenie Arménska o tom, že turecké vojenské lietadlo F-16 zaútočilo a zničilo jednu z Jerevanských stíhačiek Su-25, je nepravdivé. Trvá na tom hovorca prezidenta Erdogana. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Mário Martinka

Jedinou formálnou odpoveďou na nepriateľské akcie na Kaukaze zo strany Spojených štátov bolo spoločné vyhlásenie podpísané prezidentom Donaldom Trumpom spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré vyzývajú na prímerie.


V piatok Erdogan obvinil Arménsko zo „opovrhnutiahodných masakrov“ v Náhornom Karabachu a trval na tom, že v regióne neprestane hrať úlohu, kým rodení Arméni v tomto regióne neukončia svoju „okupáciu“.


Prečo Arménsko a Azerbajdžan bojujú a aké to má dôsledky?
Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom v oblasti Náhorného Karabachu spôsobilo prepuknutie jedného z európskych „zmrazených konfliktov“. Téme sa venuje The Guardian. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Diana Zaťková