Taliansky scenár nebude, s Covidom sa straší, hovorí český lekár
02 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Česká republika núdzový stav podľa intenzivistu Martina Balíka nepotrebuje. V rozhovore pre portál Reflex povedal, že krajina má vrchol epidémie už zrejme za sebou a žiadny taliansky scenár nehrozí. Opatrenia sú však na mieste.


Podľa Martina Balíka, vedúceho lekára intenzívnej starostlivosti Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe, je situácia vážna, ale nie zúfalá. České nemocnice to zvládnu. Plánované opatrenia sú však opodstatnené a rovnako dôležité je zabezpečiť dostatok lieku Remdesivir, ktorého zásoby sa inak minú v najbližších 10 dňoch.

Koronavírus nezmutoval ani nezoslabol, priebeh je rovnaký, stále sa k nám dostávajú rizikoví pacienti, hovorí Balík, ktorý sa stará o najhoršie formy koronavírusových infekcií. Na umelej pľúcnej ventilácii zatiaľ nemajú pacientov bez rizikových faktorov. Do nemocníc síce prichádzajú aj mladí ľudia, ktorí sú vo vážnejšom stave, i na kyslíku, ale v prevažnej väčšine prípadov ten najvyšší stupeň intenzívnej starostlivosti nepotrebujú.

Na COVID-19 už zomrelo takmer trikrát viac Slovákov v porovnaní s úmrtiami na chrípku za posledné roky
- Na COVID-19 už zomrelo takmer trikrát viac Slovákov v porovnaní s úmrtiami na chrípku za posledné roky. Uviedol to portál vZdravotníctve.sk. Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR totiž zomrelo v dôsledku chrípky na Slovensku v posledných... Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | SITA


Balík je na základe dát z pražských nemocníc presvedčený, že im kolaps nehrozí. Intenzívna starostlivosť je zabezpečená, predpokladá skôr nedostatok štandardných lôžok kvôli personálnej poddimenzovanosti. Ide o dlhodobý problém, ktorý by si vyžadoval ich racionalizáciu. Plánovaná starostlivosť zatiaľ nie je obmedzovaná.

Niektorí ľudia podľa Balíka v Čechách s ochorením COVID-19 zbytočne strašili. Na mysli má napríklad profesora Flegra a jeho výpočty o tisíckach mŕtvych. Balík verí, že toto sa nenaplní, pretože „majstri katastrofických scenárov“ vychádzajú z nesprávnych údajov.

Ako ďalej povedal v rozhovore pre Reflex, zo svojej praxe vie, že inkubačná doba nového koronavírusu je približne 5 dní i menej a už teraz sú v nemocniciach ľudia, ktorí sa nakazili v čase najväčšieho rastu prípadov. Okrem toho sa postupne uzdravujú, na JIS strávia približne 8 až 12 dní.

"Vlády sa majú starať o kapacitu nemocníc a ľuďom dodať silu, nie ich strašiť", tvrdí Šmucler
V našich končinách si stomatológa, MUDr. Romana Šmuclera, PhD., pamätáme hlavne ako moderátora TV NOVA. Lekár, ktorý je v súčasnosti prezidentom Českej stomatologickej komory sa zaslúžil v Čechách o popularizáciu lekárskej vedy medzi laickou... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Petra Demková


Porovnanie ochorenia COVID-19 s chrípkou považuje za férové. COVID-19 je infekčnejší a rýchlejšie sa šíri, chrípka však môže mať horší priebeh a dlhodobejšie následky. Pripustil však, že následky si nesú i ľahšie formy koronavírusu. Percento postihnutia srdcového svalu je pri chrípke a koronavíruse približne rovnaké. Celkovo však môže byť orgánové postihnutie u chrípky dokonca horšie. Problém je, že koronavírusu je teraz viac, pretože sa rozšíril. Chrípka je menej nákazlivá, čo považuje za výhodu.

Obmedzenia zhromažďovania sa na jednom mieste vníma ako správne, opatrenia by ale nemali byť tak tvrdé ako na jar. Vláda by podľa Balíka mala nájsť kompromis a vysvetliť ho ľuďom. Podobne sa to dialo napríklad vo Švédsku, kde opatrenia platia konzistentne od jari.

Česká republika sa rozhodla vyhlásiť núdzový stav od pondelka 5. októbra, ako informoval portál novinky.cz. Nový minister zdravotníctva Roman Prymula je za jeho opätovné zavedenie z dôvodu zníženia reprodukčného čísla vírusu. Núdzový stav má trvať mesiac.

Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi vnútiť očkovanie
Aby bolo možné prinútiť všetkých zamestnancov povinne očkovať, sú potrebné rozhodnutia vlády a parlamentu. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík