Malého Deanka ničí záhadná choroba. Naši lekári sú zatiaľ voči nej bezradní
22 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Iba 11-mesačný chlapček má dva vývody a kŕče, lenže s jeho diagnózou si nevedia dať rady ani lekári! V nemocnici strávil takmer celý svoj krátky život.


Deanka už deň po jeho narodení v ružinovskej nemocnici v Bratislave museli previezť do Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH), píše Nový Čas na svojom portáli čas.sk. Chlapček bol vo vážnom stave, nikto ale presne nevedel, čo mu bolo, ba lekári to nedokázali zistiť ani po takmer pol roku, keď už bol v stave ohrozenia života.
Choroba je nad sily lekárov

Ako sa doteraz ukázalo, chlapčekova diagnóza je nad sily doktorov, ktorí aj napriek niekoľkým operáciám nevedia, čo mu vlastne je. Mama Júlia (26) tak skúša zohnať pomoc za hranicami. „Deanko je hospitalizovaný v NÚDCH na Kramároch. Vraciame sa tam každé štyri dni,” vraví Novému Času nešťastná mama Júlia. Jej synčeka opakovane operovali na náhlu brušnú príhodu a tiež nepriechodnosť čriev, čo je život ohrozujúci stav.

„V súčasnosti má dva vývody, jeden z hrubého a druhý z tenkého čreva,“ prezradila Júlia, ktorá denne sleduje vyčerpávajúci kolotoč plný bolesti a sĺz. „Úplné vyprázdnenie čriev trvá aj vyše 24 hodín a jeho malé telíčko sa prepína v kŕčoch a neutíšiteľne plače,” povedala utrápená mama, ktorá ešte dodá, že tieto situácie sa v priebehu dvoch mesiacov zopakovali päťkrát a doma strávili len 2 týždne.
Zažíva neskutočné bolesti

„Jeho telíčko je už natoľko poznačené, že mu nedokázali napichnúť žilu, lebo mu všetky praskajú, a preto mu zaviedli centrálny žilový katéter. Spôsobil mu však trombózu!,“ doplnila Júlia s tým, že chlapčekovi prestal odchádzať moč a museli ho cievkovať.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/19/hroza-krasna-barborka-%e2%80%a0-24-zomrela-po-banalnej-operacii-pitva-odhalila-krutu-pravdu/

„Za 20 hodín pribral kilo, opuchol, nalial sa vodou a museli mu byť podané lieky na odvodnenie,” len ťažko premáhala plač. Dean zažil toľko bolesti, aká iných nepostretne za celý život, a napriek tomu rozdáva úsmevy a lásku všetkým naokolo. „Má rád pesničky, svojho háčkovaného macíka a zo všetkého najradšej má mliečko. Neuveriteľne sa teší, keď zbadá fľašku,“ zasmiala sa Júlia cez slzy.

„Miluje všetko, čo vydáva zvuky, Mickey Mouse je tiež jeho dobrý kamarát,“ vraví chlapčekova mama. Lekári podľa nej vždy pomôžu, lenže zatiaľ neurčili diagnózu. „Musím priznať, že ošetrujúci lekár Deankovi viackrát zachránil život, za čo som mu vďačná. Za tieto mesiace sa však vyčerpali diagnostické postupy, a preto je pre nás jediným riešením prevoz na vyššie pracovisko v zahraničí,“ zhodnotila pre čas.sk Júlia.
Kto mu zachráni život

Nájde sa niekto, kto by dokázal chlapčekovi pomôcť? „Sme otvorení všetkým možnostiam. Hľadám kliniky z rôznych kútov sveta a verím, že sa nájde niekto, kto na našu žiadosť zareaguje,“ odhalila Novému Času plány zúfalá mama. Pre chirurgov je Deankov prípad skutočnou záhadou, no Júlia sa chce ešte obrátiť na ľudí, aby jej pomohli zohnať špecializovanú pomoc za hranicami Slovenska, kde by jej synčekovi pomohli zachrániť život. „Rada by som mu raz navarila obed bez strachu, že o neho navždy prídem,“ uzavrela s lesknúcimi sa očami zúfalá mama.

„V NÚDCH máme multiodborovú spoluprácu špecialistov a rovnako v prípade potreby spolupracujeme s kolegami zo zahraničia. Je však bežnou praxou, že naši odborníci už také prípady, ktoré sú náročné, konzultujú so špičkovými medzinárodnými odbornými pracoviskami,“ skonštatovala pre čas.sk hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

Bill Gates už vie, že v "najlepšom prípade" pandémia skončí do roku 2020
Bill Gates v posledných dňoch neprestávať chrliť svoje názory na koronavírus. Tentokrát vo svojom najnovšom vyjadrení predpovedal, že pandémia sa skončí do roku 2022 - vďaka vakcínam, do ktorých výrazne investuje, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Marek Molnár