Slovákmi vyvíjaná vakcína proti COVID-19 má zatiaľ dobré výsledky
21 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Špeciálny tím vedcov vyvinul nový typ vakcíny, ktorá v laboratóriách zatiaľ preukázala dobré výsledky. Portál tvnoviny.sk informoval, že doteraz neboli zistené ani žiadne nežiaduce vedľajšie účinky.


Slováci ukončili prvú časť predklinických skúšok. Nová vakcína u myší vytvorila vysokú hladinu protilátok, ktoré živý koronavírus celkom zneškodnili. Podarilo sa im zabrániť, aby vírus vstúpil do bunky a ďalej sa rozmnožoval. Na myšiach, ktoré zaočkovali slovenskou vakcínou dokonca doteraz nezaznamenali ani žiadne nežiadúce vedľajšie účinky.

Ako ďalej uviedol portál tvnoviny.sk, zatiaľ čo ostatné vyvíjané očkovacie látky ponúkajú imunitnému systému mnoho podnetov, čím ho môžu skôr zaťažovať, slovenská vakcína je zameraná veľmi špecificky a zasahuje cielene len to, čo má.

Slováci vyvíjajú vakcínu proti koronavírusu, testovať chcú v septembri
Slovenská spoločnosť zapojila viac ako 60 vedcov a vďaka skúsenostiam i zavedenej technológii vytvorila vakcínu proti novému koronavírusu, ktorá má byť bezpečná aj pre starších ľudí. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


„Výsledky z testu neutralizácie vírusu ukázali, že naša stratégia bola úspešná. ACvac1 veľmi presne inštruuje imunitný systém na neutralizáciu vírusu,“ uviedol v oficiálnej správe Norbert Zilka, vedecký riaditeľ spoločnosti Axon. Podľa neho iné vakcíny vo vývoji zaťažujú imunitný systém, čím spôsobujú produkciu množstva neúčinných a nepotrebných protilátok. Rozdiel je v inštruovaní imunitného systému, na čo sa má zamerať.

Celkom nový typ vakcíny by mal vyvolať dostatočnú imunitnú odpoveď aj u seniorov, ktorí majú viac ako 70 rokov. S klinickými skúškami na ľuďoch chcú odborníci začať ešte v tomto roku. Biotechnologická spoločnosť Axon Neuroscience sa na vývoji vakcíny podieľa bez podpory štátu, hoci náklady sú obrovské.

Axon má dlhoročné skúsenosti s vakcínami proti demenciám. Ako uviedol portál Startitup, spoločnosť pri vývoji novej vakcíny použila podobnú technologickú platformu peptidovej vakcíny ako pri Alzheimerovej chorobe. Peptidové vakcíny predstavujú sľubnú alternatívu ku konvenčným vakcínovým prístupom, najmä vzhľadom na rýchlosť ich vývoja a ľahkú výrobu, ale tiež bezpečnosť.

Vakcína proti COVID-19 by sa najprv mala podávať zdravotníkom či seniorom
Vakcína proti ochoreniu COVID-19 by mala byť na Slovensku najprv dostupná pre ľudí starších ako 65 rokov, chorých, ako aj zdravotníkov, policajtov či hasičov. Počíta s tým imunizačná stratégia, ktorá je súčasťou pandemického plánu. Hovorí o... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | TASR