Gröhling tvrdí, že vysoké školy a univerzity sú na začiatok roka pripravené
21 | 09 | 2020 I SITA

Vysoké školy a univerzity sú na začiatok nového akademického roka 2020/2021 pripravené, uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Zároveň si nemyslí, že dôjde k celoplošnému zatváraniu škôl.


"Čo sa týka univerzít a vysokých škôl, myslím, že to bude pozitívne, lebo to ukazuje aj regionálne školstvo. Bol som na stretnutí so Slovenskou rektorskou konferenciou a bol som ubezpečený, že vysoké školy budú reálne zvládať túto situáciu a sú predpripravené na to, ak by sa niečo stalo, aby prešli na dištančné vzdelávanie," poznamenal minister.

Zároveň si nemyslí, že príde k celoplošným opatreniam. "Predpripravili sme celé prostredie na to, aby sme šli lokálnym spôsobom. Tak ako teraz vieme identifikovať danú školu alebo triedu, tak vieme identifikovať aj skupiny v rámci vysokých škôl," povedal šéf rezortu školstva.

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave sa pripravila na začiatok zimného semestra podľa opatrení, ktoré nariadili regionálni hygienici, ktoré následne ďalej rozpracovali. "Viaceré fakulty začínajú v dištančnom režime. Niektoré fakulty začínajú tak, že majú v prvej časti laboratórne cvičenia," uviedol Fikar.

Premiér hodnotí polrok svojej vlády, hovorí o snaživých ministroch
Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) hovorí, že ešte nevidel snaživejších ministrov, ako sú tí v jeho kabinete. Napísal to na sociálnej sieti, kde hodnotí prvý polrok svojej vlády. Hovorí tiež o zdedených problémoch, rozkradnutých peniazoch a boji s... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | TASR


Univerzita Komenského (UK) v Bratislave očakáva nástup takmer 23.000 študentov všetkých stupňov štúdia, z ktorých viac ako 2500 je zo zahraničia. "Počty ešte nie sú konečné, zápisy sa uzavrú v priebehu troch týždňov. Najväčší počet prvákov nastupuje na Právnickú a Lekársku fakultu UK," uviedla hovorkyňa UK Lenka Miller. Výučba na sa UK bude v zimnom semestri na každej fakulte realizovať inak. Niektoré predmety bude možné realizovať online a iné sa uskutočnia prezenčne.

Právnická fakulta UK bude vyučovať výlučne dištančne. Rektor UK Marek Števček odporúčal dekanom fakúlt realizovať vzdelávacie činnosti prezenčne aspoň pre študentov prvých ročníkov.

Minister poznamenal, že v Bratislave sa už vyskytli študenti, ktorí boli pozitívne testovaní a liečili sa priamo na internáte. "Vysoké školy to zvládli, lebo to bolo nízke číslo. Ak by to bolo vysoké číslo, budeme nápomocní a budeme sa snažiť to riešiť. Máme aj karanténne zariadenia, ktoré vieme poskytnúť," povedal minister.

Krajniakov rezort chce meniť zákonník práce, aj home office bude mať pracovnú dobu
Zmeniť sa má systém používania gastrolístkov , schéma tripartity, jasné kontúry dostane aj zamestnanie v štýle home office. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Pripomenul, že sa môže prejsť aj na dištančnú formu vzdelávania. Rektor STU v súvislosti so zahraničnými študentmi univerzity uviedol, že najskôr idú do Gabčíkova, kde sa im urobia testy. "Máme už aj prvých päť pozitívnych študentov z Ukrajiny," poznamenal Fikar.

UK nezaznamenala pokles počtu zahraničných študentov. "Znížil sa však počet gréckych študentov, ktorí k nám tradične chodia študovať medicínu a farmáciu. Na druhej strane sa zvýšil počet ukrajinských študentov, ktorí tvoria tretiu najväčšiu skupinu študentov zo zahraničia," uviedla Miller s tým, že najväčší záujem pretrváva z Nemecka, Nórska, Iránu, Rakúska či Islandu.