Juraj Šeliga si myslí, že vyšetrovací tím Kuciak by mal byť obnovený
18 | 09 | 2020 I SITA

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) si myslí, že vyšetrovací tím Kuciak by mal byť obnovený. Uviedol to pre agentúru SITA s tym, že pre ďalší vývoj procesu bude kľúčové, aké dôkazy a stanoviská ešte prokuratúra prinesie.


Podľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) bol tím Kuciak rozpustený skôr, ako dokončil svoju prácu. „Zodpovednosť za to jednoznačne nesie vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková a vtedajší policajný prezident Milan Lučanský,“ uviedla v stanovisku.

Tím, ktorý vyšetroval vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej rozpustili 22. septembra 2019. Podľa vtedajšieho vedenia polície stratil vyšetrovací tím po podaní obžaloby svoje opodstatnenie.

Podľa Šeligu by mal obnovený tím vyšetrovať aj údajné prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho, ako aj advokáta Daniela Lipšica. Z činu je obvinená Alena Zs., ktorú Špecializovaný trestný súd (ŠTS) na začiatku septembra oslobodil v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Súd tiež oslobodil Mariána K. z objednávky vraždy novinára.

Bonul sa odvolal proti rozhodnutiu NBÚ, považuje ho za predčasné a nezákonné
Spoločnosť Bonul sa odvolala proti rozhodnutiu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorým jej úrad zrušil bezpečnostnú previerku. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | TASR


Verdikt ešte nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal. Ako uviedla Nicholsonová, je namieste sa pýtať, či rozsudok v prospech obvinených neovplyvnilo predčasné a urýchlené rozpustenie vyšetrovacieho tímu Kuciak. „Dokonca sám vyšetrovateľ tejto ohavnej vraždy Peter Juhás priznal, že mu je ľúto, že sa súd nezaoberal všetkými dôkazmi,“ dodala.

Pre agentúru SITA sa hnutie Sme rodina vyjadrilo, že obnovenie vyšetrovacieho tímu Kuciak je výlučne v kompetencii zodpovedných. Po vyhlásení rozsudku špecializovaným súdom sa k téme za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyjadroval minister vnútra Roman Mikulec. Ten nechcel komentovať, či bolo rozpustenie tímu Kuciak predčasné. Avšak by nemal výhrady, ak by sa po prípadnej dohode bývalého šéfa tímu Petra Juhása s prokurátorom vyšetrovací tím Kuciak obnovil.

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka Špecializovaný trestný súd v Pezinku vo štvrtok 3. septembra obžalovaného Mariana K., ako aj Alenu Zs. oslobodil. Podľa verdiktu súdu neexistovalo na uznanie ich viny dostatok dôkazov. Za vinného uznal Tomáša Sz., ktorý je vinný aj z vraždy podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.