Hubblov vesmírny ďalekohľad odhalil na Jupiteri novú búrku (FOTO)
18 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Keď sa Jupiter o niečo priblížil k Zemi, Hubblov vesmírny ďalekohľad dokázal zachytiť nové fotografie najväčšej planéty slnečnej sústavy vo vysokom rozlíšení, pričom odhalil úplne novú búrku v jej severnej oblasti, informuje portál RT.


Najnovšie snímky z Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu, ktoré vo štvrtok zverejnila NASA, ukazujú Jupiter a jeho ľadový mesiac Europa. Fotografia odhaľuje novú vlastnosť atmosféry plynného obra, ako aj jasnú bielu búrku, ktorá sa tiahne naprieč severnou oblasťou.

Nová búrka bola objavená 18. augusta, informovala NASA. Pohybuje sa približne 560 km/h. Pozemské ďalekohľady neskôr v rovnakej zemepisnej šírke zaznamenali ďalšie dve búrky.

Jupiter a jeho mesiac Europa (vľavo), zachytený Hubblovým vesmírnym teleskopom 25. augusta 2020 / NASA


Najpozoruhodnejšia vlastnosť atmosféry Jupitera, mega-búrka nazývaná Veľká červená škvrna, sa z dôvodov, ktoré zostávajú nevysvetlené, stále zmenšuje, ale stále je väčšia ako celá Zem.

Fotografie Jupitera boli urobené v rámci ročného mapovacieho projektu v rámci programu OPAL (Outer Planets Atmospheres Legacy). Hubblov vesmírny ďalekohľad, ktorý bol uvedený na obežnú dráhu v roku 1990, je spoločným projektom NASA a Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Začiatkom tohto týždňa zariadenia nachádzajúce sa v Čile a na Havaji detekovali plynný fosfín v oblakoch nad Venušou. Toxický plyn sa považuje za „biologický podpis“, ktorý môže naznačovať prítomnosť života na planéte, ktorá sa dlho považuje za neobývateľnú.

Bill Gates pochybuje, že sa dá dôverovať agentúre FDA, čo sa týka bezpečnej vakcíny proti Covid-19
Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft a miliardár Bill Gates sa pýtal, či je možné dôverovať americkému úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), pokiaľ ide o vakcínu proti Covid-19, pričom uviedol, že bola spolitizovaná za vlády prezidenta... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár