Vesmírnej stanici ISS hrozí zrážka s vesmírnym odpadom, je nutný úhybný manéver
14 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Dráha Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bude upravená tak, aby sa zabránilo kolízii s americkou kozmickou loďou, informovala ruská vesmírna agentúra Roskozmos.


„V pondelok 14. septembra 2020, o 02:23 moskovského času, sa predpokladá, že sa Medzinárodná vesmírna stanica priblíži k americkému satelitu BRICSat-2, ktorý sa časom zmenil na takzvaný„ vesmírny odpad “, doplnila informáciu agentúra. Správu prevzal portál tass.com.

„Únikový manéver je možné naplánovať na 14. septembra 2020 od 00:00 do 01:00 moskovského času. Špecialisti štátnej spoločnosti Roscosmos túto situáciu naďalej monitorujú,“ Informoval Roskosmos.

BRICSat-2, experimentálny komunikačný satelit prevádzkovaný americkým námorníctvom, vyniesla na obežnú dráhu v roku 2019 raketa Falcon Heavy spoločnosti SpaceX, poznamenal Roskosmos.

Agentúra tiež informovala, že ruská strana „opakovane upozorňovala partnerov na nové hrozby vo vesmíre, ktoré vznikajú v súvislosti s vytváraním satelitných konštelácií na nízkej obežnej dráhe, a navrhuje vypracovať potrebné nariadenia o vzájomnej interakcii“.

Posádka ISS sa presťahuje do ruského modulu kvôli "nadmernému" úniku vzduchu
Na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bola zistená „nadmerná“ miera unikajúceho vzduchu. Posádka teraz strávi víkend v izolácii, kým sa neodstráni problém, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár