Palestínske skupiny odsúdili dohodu medzi Bahrajnom a Izraelom
13 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Palestínske frakcie, od Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) po Hamas a Islamský džihád, odsúdili rozhodnutie Bahrajnu pripojiť sa k Spojeným arabským emirátom pri uznaní Izraela a označili ho za zradcu palestínskych vecí, informuje portál RT.


Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že Bahrajn sa pripojí k Spojeným arabským emirátom pri podpise vyhlásenia mieru s Izraelom budúci týždeň. SAE minulý mesiac súhlasili s uznaním Izraela, pričom ide o prvú arabskú krajinu, ktorá tak urobila za 26 rokov.

Dohoda je „ďalšou ranou zrady pre palestínske veci,“ uviedla Palestínska organizácia pre oslobodenie (OOP), známa tiež ako Fatah.

Krok Bahrajnu je „mimoriadne nebezpečný“ a „torpéduje arabskú mierovú iniciatívu, rozhodnutia arabských a islamských samitov a medzinárodnú legitimitu“, dodala OOP a vyzvala Manámu, aby „okamžite odstúpila od tohto kroku, ktorý neodcudziteľným spôsobom spôsobí veľké škody a národné práva palestínskeho ľudu.“

Venezuelský scenár! Litva uznala Cichanovskú za „zvoleného vodcu“ Bieloruska
Litovskí poslanci jednomyseľne hlasovali za rezolúciu o uznaní bývalej bieloruskej prezidentskej kandidátky Svetlany Cichanovskej, ktorá po sporných voľbách utiekla do Litvy, za zvoleného vodcu Bieloruska, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Palestínska samospráva ovládaná Fatahom v reakcii na to v piatok odvolala svojho veľvyslanca z Bahrajnu. Hamas, ktorý ovláda Pásmo Gazy, označil dohodu za „politický zločin“ a za „katastrofické zlyhanie pri čítaní sionistického trendu smerom k regiónu“.



Toto je zjavný odkaz na navrhovaný plán palestínskej štátnosti, ktorý predložil Trump začiatkom tohto roka a ktorý odmieta všetky palestínske frakcie.



Ďalšia frakcia v Gaze, palestínsky Islamský džihád, označila dohodu za „zradnú“ a uviedla, že odhalila „klam bahrajnského režimu a jeho nelegitímnych vládcov“.

Al-Khalifova vláda v Bahrajne je sunnitská a má väzby na Saudskú Arábiu, zatiaľ čo väčšinu obyvateľov krajiny v Perzskom zálive tvoria šiitskí moslimovia.



Pokazená špionáž alebo tragická nehoda? Taliansko vyšetruje záhadnú smrť ruskej modelky neďaleko základne NATO
Talianska polícia vypočúvala britského fotografa v súvislosti s utopením ruskej modelky na Sardínii minulý víkend. Galina Fedorová pózovala blízko hlavnej základne NATO na talianskom ostrove, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár