Rusko sa chystá dodať až 50 miliónov dávok vakcíny proti Covid-19 do ťažko zasiahnutej Brazílie
12 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Brazília, ktorá trpí druhým najvyšším počtom obetí na Covid-19 na svete, plánuje prijať až 50 miliónov dávok ruskej vakcíny Sputnik V, prvej registrovanej vakcíny proti koronavírusu na planéte, informuje portál RT.


„Dodávky začnú v novembri,“ uviedol Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý financoval vývoj tejto vakcíny. Táto záležitosť stále čaká na konečné schválenie brazílskymi regulačnými orgánmi.

Mnohomiliónová dohoda zahŕňa iba jeden brazílsky štát Bahia, ale očakáva sa, že bude nakoniec zavedená na vnútroštátnej úrovni.

Po západnej kritike ruská agentúra zdôraznila, že Sputnik V bol schválený predovšetkým kvôli jeho osvedčenému základu. Bol vyvinutý s použitím humánnych adenovírusových vektorov, dlho dôveryhodnej vakcínovej platformy. Spoľahlivosť tejto metódy bola preukázaná rozsiahlym výskumom.

Pokazená špionáž alebo tragická nehoda? Taliansko vyšetruje záhadnú smrť ruskej modelky neďaleko základne NATO
Talianska polícia vypočúvala britského fotografa v súvislosti s utopením ruskej modelky na Sardínii minulý víkend. Galina Fedorová pózovala blízko hlavnej základne NATO na talianskom ostrove, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár


RDIF predtým oznámil, že očakáva, že región Latinskej Ameriky dostane až 100 miliónov dávok ruskej vakcíny.

Vakcínu Sputnik V vytvorilo moskovské centrum Gamaleya v spolupráci s ruským ministerstvom obrany. Prezident Vladimir Putin 11. augusta vyhlásil, že krajina zaregistrovala prvú vakcínu Covid-19 na svete.

Vakcína má byť dostupná pre širokú verejnosť začiatkom roka 2021 a v súčasnosti sa nachádza v tretej skúšobnej fáze, počas ktorej bude zaočkovaných 40 000 dobrovoľníkov. Od spustenia Sputniku V dostalo Rusko podľa RDIF žiadosti o zhruba miliardu dávok.

Brazília, najväčšia krajina v Južnej Amerike, sa stala jedným zo svetových epicentier Covid-19. Zaznamenala až 4 251 455 pozitívnych prípadov a oficiálne zaznamenala 129 865 úmrtí.

Ceny ropy ustupujú a narastajú obavy z nadmernej ponuky
Medzinárodné referenčné hodnoty Brent a West Texas Intermediate (WTI) v piatok opäť poklesli po prekvapivom zvýšení amerických zásob ropy, ktoré vyvolalo obavy z nadbytku ponuky na globálnom trhu s ropou, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár