Prichádzajú obavy z 3. svetovej vojny. India v konflikte s Čínou
12 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Napätie medzi Indiou a Čínou by mohlo prepuknúť do otvoreného konfliktu.


Vo štvrtok si India objednala prvé zo série najmodernejších stíhačiek. Rajnath Singh, indický minister obrany, uviedol, že nové bojové lietadlá vysielajú „silnú správu“ potenciálnym protivníkom Indie. Začiatkom tohto týždňa boli na sporných hraniciach Indie s Čínou počuť výstrely prvýkrát za posledných 45 rokov, píše express.co.uk.

India zaplatila 9,4 miliárd dolárov za nákup 36 francúzskych bojových lietadiel Rafale. Prvých päť formálne vstúpilo do služby počas ceremónie v Ambale, ktorá sa nachádza neďaleko indických hraníc s Čínou.

Singh využil túto príležitosť a prostredníctvom Twitteru privítal bojové lietadlá a ocenil vzťah Indie s Francúzskom. Povedal: „Uvedenie ( stíhačiek ) Rafale je silným odkazom pre svet, najmä pre tých, ktorí spochybňujú suverenitu Indie. "Naša krajina neurobí nijaké kroky na narušenie mieru. To isté očakávame od našich susedov.“ Neskôr dodal: „India a Francúzsko majú veľa spoločného ako dve veľké demokracie na svete. „Tešíme sa, že ešte viac posilníme naše bilaterálne vzťahy.“

Súboj technologických gigantov. Facebook si sťažuje na Apple
Apple si poštval proti sebe Facebook v oblasti reklamy. Dôvod: Aktualizácia aplikácií pre iPhone pomôže spoločnosti Apple v obchode s reklamou , píše nemecký FAZ. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Čína a India sa v utorok navzájom obviňovali z toho, že ich vojaci strieľali varovné výstrely počas konfrontácie v napadnutom pohraničnom regióne Ladakh. Peking tvrdil, že indické jednotky prešli na jeho územie a vypálili na jeho vojakov „provokatívne“ varovné výstrely. Vo svojej reakcii uviedol, že čínske sily boli „prinútené podniknúť protiopatrenia“, hoci neuvádza, o čo ide. India toto obvinenie odmietla a tvrdila, že čínske jednotky počas hraničnej konfrontácie vystrelili do vzduchu.

Vzťahy medzi Pekingom a Naí Dillí sa v posledných mesiacoch prepadli na bod mrazu vďaka niekoľkým konfliktom pozdĺž sporných hraníc krajiny. V júni bolo 20 indických vojakov zabitých počas zrážky s ich čínskymi náprotivkami v údolí Galwan. Keďže v blízkosti hranice boli zakázané strelné zbrane, obe strany bojovali s kovovými tyčami, palicami zabalenými do ostnatého drôtu a pri boji využívali aj skaly.

Vojna medzi Pekingom a Washingtonom pokračuje
12 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Mnoho indických vojakov, ktorí zahynuli, sa utopili alebo zomreli na následky zranenia. Aj čínske sily utrpeli straty, presný počet však zatiaľ nebol zverejnený. V reakcii na smrteľný konflikt India zakázala pôsobenie mnohých čínskych mobilných aplikácií vrátane TikToku v jej sieťach.

V roku 1962 India a Čína viedli krátku vojnu pozdĺž svojich sporných hraníc, ktorá si vyžiadala najmenej 2 000 mŕtvych.

India v súčasnosti modernizuje svoju armádu. Rozpočet na modernizáciu je 130 miliárd dolárov. Okrem bojových lietadiel krajina kupuje aj systém raketovej obrany z Ruska a útočné vrtuľníky z USA. Manoj Joshi z indického think-tanku Observer Research Foundation nové lietadlá privítal, varoval však, že samy osebe nestačia. Komentoval: „Ak ste Čína, nebudete brať pár Rafalesov vážne. "Zopár lietadiel nemôže zablokovať vojenskú mocnosť, akou je Čína."

Bejrút zachvátila panika kvôli ďalšiemu obrovskému „záhadnému“ ohňu v prístave
Viac ako mesiac po výbuchu dusičnanu amónneho, ktorý zrovnal so zemou celé časti libanonského hlavného mesta, zabil najmenej 190 ľudí a zranil viac ako 6 000, Bejrút opäť panikári, pretože vo štvrtok prístav zachvátil ďalší obrovský požiar, píše... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka