Islamský štát ožíva! Môžu za to Spojené štáty?
12 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

komentár Scott Ritter (RT)


Americkí odborníci tvrdia, že Islamský štát (IS, predtým ISIS), ktorý bol kedysi považovaný za porazený, je vďaka pandémii Covid-19 a Iránu opäť na vzostupe. Faktom však je, že IS bude vždy vedľajším produktom neúspešnej politiky USA.






Dvojica popredných amerických expertov na Islamský štát v Iraku a Sýrii vypracovala samostatné články, v ktorých narieka nad ďalším prežitím islamistickej teroristickej organizácie. V článku zverejnenom v USA Today Ilan Berman, viceprezident Americkej rady pre zahraničnú politiku, cituje nedávno zverejnenú správu OSN, ktorá tvrdí, že v Iraku a Sýrii je stále na slobode viac ako 10 000 bojovníkov IS. Berman poznamenáva, že „ ideologický dosah IS bude pravdepodobne zosilnený škodlivými účinkami pandémie “.

V samostatnej eseji Michael Pregent, veterán a americký vojenský spravodajský dôstojník s dlhoročnými priamymi skúsenosťami s konfrontáciou s IS v Iraku, súhlasí s hodnotením, že organizácia znovu ožíva. Pregent však kladie vinu za tento návrat skôr Iránu, ktorý podľa neho ovláda milície a bezpečnostné sily používané na podmanenie si sunnitských obyvateľov, ktoré slúžia ako náborové sily pre hnutie IS.

Sýria odrazila izraelský raketový útok na Aleppo (VIDEO)
Sýrska protivzdušná obrana zmarila izraelský útok na mesto Aleppo v piatok skoro ráno, pričom bolo zostrelených niekoľko rakiet, uviedla sýrska štátna televízia, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Ani Berman, ani Pregent však neuznávajú hlavného aktéra v miestnosti, a to  USA.  A nepríjemnú pravdu, že rozmach Islamského štátu možno priamo pripísať invázii a okupácii Iraku v roku 2003, ktorá v inej podobe ale od tej doby pokračuje.
Odstránenie nepohodlných vodcov

Niet pochýb o tom, že za Saddáma Husajna by nikdy neexistovali podmienky, ktoré by mohli, alebo by mohli viesť k zrodu entity podobnej IS v Iraku. Jeho status sekulárneho vládcu so sunitskými kmeňovými sklonmi slúžil na vytvorenie odolnej politickej a sociálnej bariéry proti nárastu akéhokoľvek druhu sunnitského islamského fundamentalizmu.

Odstránenie Saddámovej vlády, po ktorom nasledovalo systematické zbavenie sa práva sunnitských kmeňových a náboženských vodcov, položilo základ vzniku IS. Stručne povedané, Amerika nielen umožnila vzostup IS, ale aj uľahčila jeho rast a šírenie.

Venezuelský scenár! Litva uznala Cichanovskú za „zvoleného vodcu“ Bieloruska
Litovskí poslanci jednomyseľne hlasovali za rezolúciu o uznaní bývalej bieloruskej prezidentskej kandidátky Svetlany Cichanovskej, ktorá po sporných voľbách utiekla do Litvy, za zvoleného vodcu Bieloruska, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Fenomén IS sa prejavuje tromi spôsobmi. Po prvé, ide o fyzické, vytvorenie sociálno-politickej entity, ktorá zaberá daný geografický priestor. Po druhé, ideologicky je odvodený z extrémnej interpretácie sunitskej viery. Napokon je tu psychologická predstava odporu, posilnenie postavenia utláčaných prostredníctvom fyzického odporu.

USA preukázali, že majú vojenskú silu poraziť fyzické prejavy IS. Tam, kde zlyháva, je v jeho schopnosti poskytnúť životaschopné duchovné alternatívy k virulentnému islamskému fundamentalizmu, ktorý slúži ako ideologický základ IS a ktorý vedie k poňatiu potreby fyzického domova - alebo kalifátu - pre tých, ktorí zdieľajú túto vieru .
USA majú potrebu vnucovať svoje presvedčenie

Vzhľadom na židovsko-kresťanskú povahu americkej reality to nikdy nebude možné dosiahnuť, čo znamená, že pokiaľ USA budú hrať úlohu v konfrontácii s IS, posilnia ideológiu, ktorú sa snažia poraziť. Jediným spôsobom, ako možno poraziť ideológiu IS, je ponúknuť islamskú alternatívu, ktorá je bez cudzieho vplyvu.

Šíril sa Covid-19 voľne už minulý rok? Dôkazov pribúda
Komentár Peter Andrews (RT) Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Práve tu vstupuje do hry tretí pilier posilnenia moci ISIS - odpor. Akt fyzického bránenia sa zahraničnému okupantovi je všeobecne chápaný pojem, ktorý si nevyžaduje nijaký konkrétny politický, ekonomický alebo náboženský predikát. Zlyhanie okupácie mocností v dejinách možno vysledovať z jednoduchého faktu, že je ľudskou prirodzenosťou odolávať tomu, čo sa snaží silou mocou vnucovať ostatným svoju vôľu.

Schopnosť hnutia odporu v priebehu času udržať sa a zvíťaziť si však vyžaduje určitý druh faktora, ktorý uľahčuje spájanie násilnej, ale rôznorodej nevraživosti vyvolanej nepopulárnou okupáciou, do jednotnej singularity. V tomto prípade je vzťah ideológie a odporu kritický.

Násilný islamský fundamentalizmus sa nevyskytuje vo vákuu. Dobre fungujúca spoločnosť, ktorá zabezpečuje fyzické a duchovné potreby svojich voličov, sama osebe nezrodí zhubné hnutia, ako je IS.

Ankara považuje Macrona za zúfalca
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Existuje potreba systémového zrušenia volebného práva, či už z ekonomického, politického a / alebo sociálneho hľadiska, od samostatnej etnicky, nábožensky alebo geograficky vymedzenej časti obyvateľstva, aby sa vytvorila taká hlboko zakorenená nevraživosť, ktorá je potrebná na to, aby ľudia hľadali alternatívne formy riadenia.

V moslimských spoločnostiach bola táto alternatíva nedávno poskytnutá prostredníctvom prísľubu islamskej idyly, ktorá sa prejavila vo fyzickom kalifáte založenom na úzkej predstave pôvodných predpisov stanovených Mohammedom. To je dôvod, prečo je možné vidieť rozšírenie fenoménu IS mimo jeho geografického miesta narodenia v Iraku a Sýrii a do západnej Afriky, južnej Ázie a Tichého oceánu.

Ale rodiskom IS je Irak a momentom vzniku jeho životaschopného hnutia bola invázia a okupácia Iraku pod vedením USA. Toto je nevyhnutná realita, ktorá ovplyvňuje všetky aspekty formulovania politiky, pokiaľ ide o hľadanie životaschopného riešenia javu IS.

Kremeľ odmietol návrh, že Putin a Lukašenko budú rokovať o zjednotení Bieloruska a Ruska
Napriek niektorým západným špekuláciám nemá podľa Kremľa nadchádzajúce stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom nič spoločné s fúziou týchto dvoch krajín, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Kľud zbraní bez prítomnosti USA?

Je to práve táto prítomnosť USA v Iraku a Sýrii, ktorá vytvára politiku vylúčenia, ktorá zase vyživuje odpor, ktorý je hostiteľom ideológie IS. Pokiaľ sa USA budú snažiť vnútiť svoju vôľu vládam Iraku a Sýrie, či už prostredníctvom vojenskej sily, ekonomickej manipulácie alebo ich kombinácie, bude existovať druh hlboko zakorenenej nepriateľstva, ktoré je zdrojom odporu, a IS si vždy nájde ústretového hostiteľa pre svoju ideológiu. Bez ohľadu na to, či je alebo nie je schopný prejaviť sa vo fyzický kalifát.

Americkí analytici a tvorcovia politík sa usilovali presunúť vinu za pokračujúcu životaschopnosť ideológie IS na Irán (a teda aj Sýriu) a tvrdili, že zdrojom úzkosti a obviňovania je menšina teokracie / alavitskej menšiny šíitov. V sunnitskej populácii Iraku a Sýrie vytvára druh sociálnych rozdielov, ktoré môže IS využívať.

V tomto analytickom modeli však chýba úloha, ktorú zohrávajú USA pri regionálnej konfrontácii s Iránom, a to, ako táto konfrontácia prispieva k samotným politikám a praktikám, ktoré podľa USA odcudzujú sunitskú skupinu, z ktorej nábor IS pochádza.

USA sú „hlavným motorom“ militarizácie v Juhočínskom mori, tvrdí čínsky diplomat
Vysoko postavený čínsky diplomat uviedol, že Washington priamo zasahuje do námorných a územných sporov v problémovom regióne Juhočínskeho mora a stáva sa hlavným motorom tamojšej militarizácie, ktorá zodpovedá jeho vlastnej agende, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Existujú všetky dôvody domnievať sa, že sunnitská a šíitská populácia v Iraku a Sýrii by dokázala nájsť spôsob, ako pokojne koexistovať ako životaschopný sociálno-ekonomicko-politický subjekt. Skutočnosť, že pri takom riešení by Irak aj Sýria boli zložito prepojené s Iránom, je však neprijateľná pre amerických úradníkov, ktorí sa ukrývajú za politikou založenou na obmedzení a prípadnom vylúčení nezávislého teokratického Iránu.

Ako také sa USA zaviazali vybudovať riadiaci rámec v Iraku a rušivý rámec v Sýrii, ktorý sa dá vystaviť americkému tlaku, a tým zaručuje, že cyklus odporu, ktorý vyživuje ideológiu IS bude pokračovať v nezmenšenej miere. IS dnes naďalej prežíva, to je pravda. Je to však len kvôli zavádzajúcim politikám Spojených štátov.
Scott Ritter je bývalý spravodajský dôstojník americkej námornej pechoty a autor knihy „ SCORPION KING : Americké samovražedné objatie jadrových zbraní od FDR po Trumpa“. Pôsobil v Sovietskom zväze ako inšpektor vykonávajúci Zmluvu INF, v štábe generála Schwarzkopfa počas vojny v Perzskom zálive a v rokoch 1991-1998 ako inšpektor zbraní OSN. Sledujte ho na Twitteri  @RealScottRitter



Dajte zbohom globalizácii, blíži sa „Vek chaosu“, varuje Deutsche Bank
Štyri desaťročia globalizácie sa možno chýlia ku koncu a my by sme mohli vstúpiť do „Veku neporiadku“, ktorý pretvorí ekonomiky, ako aj politiku, uviedli analytici z Deutsche Bank, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár