Poľsko ponúka Nemecku iné prepravné trasy plynu ako Nord Stream 2
11 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Do dvoch rokov môže byť “západná” Európa zásobovaná plynom z Nórska cez nový plynovod Baltic Pipe.


Poľsko je pripravené ponúknuť Nemecku svoju plynovú infraštruktúru namiesto Nord Stream 2. Hovorca vlády Peter Müller uviedol, že „iniciatívy ako Nord Stream 2 sú v rozpore s myšlienkou solidarity a energetickej bezpečnosti“. Informáciu priniesol portál tass.ru.

"Teraz musíme zvážiť rôzne možnosti z hľadiska energetickej bezpečnosti. Poľsko od samého začiatku zdôrazňuje, že európska solidarita v tejto oblasti by mala byť nespochybnitelná," odpovedal Müller na otázku, či bude Poľsko schopné ponúknuť Nemecku namiesto plynovodu Nord Stream - 2 inú dodávateľskú trasu s podobnou kapacitou.

Nemecko varuje USA pred uvalením sankcií na subjekty, zúčastnené na stavbe plynovodu Nord Stream 2
Podľa vlády v Berlíne žiadna krajina nemá právo „diktovať“ inej svoju energetickú politiku. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


"Preto, ak budú formulované také potreby z nemeckej strany, potom je Poľsko veľmi otvorené a prístupné k tomu, aby využilo pre dodávky do Nemecka infraštruktúru, ktorú buduje pre svoju energetickú bezpečnosť. Pretože k energetickej bezpečnosti pristupujeme solidárne, domnievame sa, že je potrebné ju budovať s celoeurópskym prístupom," povedal hovorca poľskej vlády Peter Müller.

Podľa neho „iniciatívy ako Nord Stream 2 sú v rozpore s myšlienkou solidarity a energetickej bezpečnosti“.

Baltic Pipe je projekt plynovodu, ktorý má spojiť ťažobné polia na nórskom šelfe v Severnom mori s Poľskom cez Dánsko. Projekt zahŕňa tri fázy - pripojenie nórskej a dánskej prepravnej sústavy plynu, rozšírenie dánskej infraštruktúry a vybudovanie potrubia, ktoré spojí Poľsko a Dánsko po dne Baltského mora. Plánovaná kapacita plynovodu je 10 miliárd kubických metrov ročne. Poľské orgány majú v úmysle dokončiť stavbu do 1. októbra 2022.

Nemecká vláda tvrdí, že je „príliš skoro“ rokovať o prerušení plynovodu Nord Stream 2 kvôli Navaľnému
Po víkende rokovaní, ktoré sa konali v Berlíne o prepojení plynovodu Nord Stream 2 s údajnou otravou predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného, ​​špekulácie v pondelok zmiernil hovorca nemeckej vlády, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Marek Molnár