Pandémia spôsobila až desaťnásobný medziročný nárast počtu vyplatených dávok pri OČR
11 | 09 | 2020 I SITA

Sociálna poisťovňa vyplatila v druhom štvrťroku tohto roka rekordné počty dávok z nemocenského poistenia.


Ako v tlačovej správe uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, napríklad pri ošetrovnom sa januárové, februárové a marcové počty za roky 2019 a 2020 ešte pohybovali na približne rovnakej úrovni. V ďalších mesiacoch sa však už pandémia prejavila naplno. Kým v apríli vlaňajška Sociálna poisťovňa vyplatila 15,7-tisíca OČR, v apríli tohto roka ich bolo 80,4-tisíca, z toho 62,3-tisíca bolo tzv. pandemických dávok.

Najväčší nárast počtu dávok priniesol máj. "Vlani bolo v tomto mesiaci vyplatených 13,9-tisíca dávok ošetrovné, tento rok 149,9-tisíca, z toho 144,1-tisíca pandemických, čo je viac ako desaťnásobok," upozornil Višváder. Podobná situácia nastala aj v júni.

Poslanci novej Pellegriniho strany chcú svoj vlastný poslanecký klub
Novozaložená strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) chce mať v Národnej rade (NR SR) svoj vlastný poslanecký klub. Na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to uviedol jej líder a expremiér Peter Pellegrini, keď oznámil dnešné oficiálne... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | TASR


"V roku 2019 štatistika potvrdzuje 13,5-tisíca vyplatených dávok ošetrovné, v rovnakom mesiaci tohto roka až 131,9-tisíca, z toho 129 002 pandemických," skonštatoval hovorca poisťovne. Menší rozdiel, avšak ešte vždy nie návrat k „bežným“ hodnotám podľa neho ukazuje júl. V minulom roku poisťovňa v júli vyplatila 13-tisíc dávok pri OČR, v júli tohto roka to bolo 56,3-tisíca, z toho 52,4-tisíca bolo pandemických dávok.

Na enormný nárast poukazuje aj porovnanie mesačného priemeru. "Kým za prvý polrok minulého roka Sociálna poisťovňa vyplatila mesačne priemerne 16,7-tisíca dávok ošetrovné, v tom istom období tohto roku sa mesačný priemer zvýšil na 69,3-tisíca dávok," dodal Višváder.