NATO prijíma na svoju propagandu novinárov zaoberajúcich sa Bieloruskom
11 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Niektorí z popredných novinárskych aktivistov zaoberajúcich sa Bieloruskom v angličtine teraz pracujú pre organizácie, ktoré bránia záujmy západných výrobcov zbraní, tvrdí spravodajská sieť RT.




V stredu Centrum pre analýzu európskych politík (CEPA)  so sídlom vo Varšave, Poľsku a Washingtone, DC  oznámilo, že nadšene privítalo Tadeusza Giczana ako kolegu. Giczana predtým pracoval v spoločnosti NEXTA, ktorá je označovaná ako „najväčší bieloruský telegramový kanál“.


CEPA ďalej ocenila Giczana za „neuveriteľnú prácu súvisiacu s udalosťami v Bielorusku“, pričom poukázala na týždňové protesty, ktoré sa pokúsili zvrátiť výsledok prezidentských volieb. Od samého začiatku revolty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi sa NEXTA otvorene postavila na stranu demonštrantov.

Alexandr Lukašenko: „Možno som zostal o niečo dlhšie“
V rozhovore s bieloruským prezidentom cítiť závan sebakritiky, no odstúpenie vylučuje. Opozičná líderka Svitlana Cichanovská, ktorá žije v exile, však žiada sankcie a väčší medzinárodný tlak na autoritatívneho bieloruského prezidenta, - píše... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Giczan sa narodil v Minsku, vyštudoval v Poľsku a žije v Londýne a javí sa ako vhodný pre CEPA , ktorá „verí, že strategické územie zahŕňajúce región medzi Berlínom a Moskvou a  Barentsovým a Čiernym morom predstavuje oblasť strategického záujmu pre USA. “

Prečo presne toto územie, ktoré je starým poľsko-litovským teritóriom, je pre USA životne dôležité, nie je úplne vysvetlené. No jednoznačné je, že CEPA získala finančné prostriedky od amerického ministerstva zahraničia, odborníkov na zmenu režimu v Národnej nadácii pre demokraciu, výrobcov zbraní ako Lockheed Martin, Raytheon a Bell a aj NATO.

Putinovi údajne hrozí sprisahanie
Skupinu sprisahancov majú podľa bývalého príslušníka KGB tvoriť priamo ľudia z tajnej služby FSB, ministerstva obrany a samotnej prezidentskej administratívy. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Giczan nie je jediným aktivistom, novinárom a expertom na dianie v Bielorusku, ktorý urobil skok od aktivizmu v sociálnych médiách k think-tanku. Za posledný mesiac tak urobili ďalšie dva hlavné hlasy, ktoré si našli zamestnanie u bratranca CEPA - Centra Eurázie, podmnožiny Atlantickej rady.

Atlantická rada ako popredný think-tankom NATO, ktorý presadzuje myšlienku, že Rusko predstavuje existenčnú hrozbu pre Európu a USA,  zaradila do svojich radov ďalšie dva vplyvné online hlasy o Bielorusku Hannu Liubakovu a Franaka Viačorku.

Dá sa iba pevne veriť že tieto aktivity nemajú priamy záujem na vyvolaní napätia vo východnej Európe s cieľom podporiť prítomnosť NATO a predaj zbraní v tomto regióne.

Bude musieť TV Lux pod hrozbou sankcií šíriť aj islam?
Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila sankciu TV Lux za to, že šíri iba kresťanskú vieru. Podľa výkladu zákona musí každá televízia zabezpečiť „informačnú všestrannosť a názorovú pluralitu“ a to aj pri vysielaní bohoslužieb.... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič