Ruský Gazprom zvyšuje dodávky zemného plynu do Číny
10 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Ruský monopol zemného plynu Gazprom zvýšil v júli a auguste v porovnaní s júnom svoje dodávky zemného plynu do Číny prostredníctvom nového ropovodu na Sibíri, uviedol vysoko postavený predstaviteľ spoločnosti Gazprom, informuje portál RT.


Dodávky ruského zemného plynu do Číny sa v júli a auguste zvýšili na 12 miliónov kubických metrov denne z 10 miliónov kubických metrov dodaných v júni, uviedol pre firemný časopis Vladislav Borodin, generálny riaditeľ jednotky plynového giganta Gazprom Transgaz Tomsk.

Gazprom, ktorý v decembri 2019 naštartoval plynovod Power of Siberia, sa snaží každoročne zvyšovať svoje dodávky prostredníctvom plynovodu do Číny, napísal Borodin v časopise. Očakáva sa, že ročné dodávky do Číny stúpnu z 21 miliárd kubických metrov v roku 2019 na 24-25 miliárd kubických metrov na konci tohto roka, ďalej poznamenal výkonný riaditeľ.

Rusko a Srbsko uskutoční v najbližších dňoch vojenské cvičenie v Bielorusku
Spúšťa sa vojenské cvičenie spojencov na území Bieloruska. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


V druhom štvrťroku 2020 boli dodávky Gazpromu do Číny prostredníctvom plynovodu Power of Siberia za ceny výrazne vyššie ako európske ceny plynu, uviedol v konferenčnom hovore Q2 Alexander Ivannikov, šéf finančného a ekonomického oddelenia Gazpromu.

"S rastom objemu dodávok plynu v rámci kontraktu CNPC bude čínsky trh významnejšie prispievať k príjmom a ziskom Gazpromu," uviedol  Ivannikov minulý týždeň.

Nový plynovod medzi Ruskom a Čínou, Power of Siberia 2, sa tiež pripravuje, pretože sa Moskva snaží získať rastúci podiel na čínskom trhu so zemným plynom, ktorý by mal v nasledujúcich rokoch naďalej rásť, aj keď pomalšie.

Cyprus blokuje sankcie EÚ voči Bielorusku, žiada kroky voči Turecku
Cyprus blokuje rozhodnutie o zavedení sankcií, ktoré EÚ plánuje uvaliť na bieloruských činiteľov zodpovedných za sfalšovanie výsledkov volieb a za násilie páchané na tamojších demonštrantoch. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Power of Siberia 2 vstúpila do fázy návrhu tento rok, uviedol začiatkom tohto mesiaca Alexey Miller, predseda riadiaceho výboru Gazpromu.

"Netreba dodávať, že to výrazne zlepší naše schopnosti a ďalej uľahčí rozširovanie plynárenskej infraštruktúry na celej východnej Sibíri," uviedol Miller.

Alexandr Lukašenko: „Možno som zostal o niečo dlhšie“
V rozhovore s bieloruským prezidentom cítiť závan sebakritiky, no odstúpenie vylučuje. Opozičná líderka Svitlana Cichanovská, ktorá žije v exile, však žiada sankcie a väčší medzinárodný tlak na autoritatívneho bieloruského prezidenta, - píše... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová