„Ak chcú občiansku vojnu, budú ju mať“. (Svjatoslav Knjazev)
10 | 09 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry)


Teroristická Ukrajina


27. augusta 2020 ukrajinská vláda už prekročila poslednú hranicu. V oblasti mesta Ljubotin neďaleko Charkova bol rozstrieľaný mikrobus združenia „Patrioti - Za život“, partnerskej štruktúry hlavných opozičných síl na Ukrajine - Opozičnej platformy - Za život. Členovia opozicie sa vracali z politického podujatia v Poltave, ktoré chceli zástupcovia nacistickej organizácie „Národný zbor“ (v Rusku zakázaná) prekaziť. Keďže radikáli nemali početnú výhodu, neodvážili sa do oponentov púšťať a zaútočili na nich až potom, keď sa rozdelili.


Keď sa jeden z mikrobusov opozície nachádzal v Charkovskej oblasti, neonacisti ho niekoľkými vozidlami zablokovali a strelnými zbraňami ho rozstrieľali. Niekoľko ľudí sa pod paľbou pokúsilo z autobusu uniknúť, ale zasiahli ich obušky a palice. Dvaja ľudia utrpeli vážne strelné poranenia a jeden utrpel ťažké zranenie hlavy.


Novinári a blogeri na základe fotografií a videozáznamov rýchlo identifikovali ako automobily patriace vedeniu dnepropetrovského Národného zboru, tak aj konkrétnych účastníkov tohto trestného činu.


Ukrajinská polícia čoskoro urobila k útoku niekoľko vyhlásení. Spomenuli v nich ostreľovanie mikrobusu, pomlčali však o mlatení a nezmienili sa ani o straníckej príslušnosti útočníkov. Neskôr polícia predsa len zadržala dve autá s militantmi. ‘’Zadržaní zajačikovia“ - so svalmi a bez mozgu, strieľali na tých istých, ktorí cestovali z politických zájazdov. Nikto nezomrel, ľahké poranenia, ale každého, kto sa podieľal na týchto provokáciách, čaká tvrdá reakcia. Politikárom: ten, kto zasial násilie, dostane od štátu po hlave, bez politiky”, napísal Arsen Avakov na svojom twitterovom účte.


Čo znamená tento nezmysel? Avakovova faloš je očividná - ako vyhlásenie o „ľahkých“ zraneniach (fotografie a videá svedčia o opaku), tak aj pokus dostať na jednu úroveň banditov s ich obeťami. Napokon „Národný zbor“ je Avakovovou „osobnou strážou“ a významnú časť jeho členov tvoria zamestnanci štátnej polície a národnej gardy.


Pasca MMF sklapla – Ukrajina sa nemôže dostať von (Sviatoslav Kňazev)
Komentár Sviatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Iveta Machová

Námestník ministra vnútra Anton Geraščenko tému rozvinul a incident označil za ‘’konflikt medzi priaznivcami rôznych politických síl’’. Bankový prepad možno rovnako úspešne považovať za „konflikt medzi verejnosťou a finančnou inštitúciou“...


Reakcia šéfa Národného zboru, plukovníka Ministerstva vnútra Ukrajiny Andreja Bileckého,  sa ukázala  šokujúco cynickou: „Pokiaľ viem, títo ľudia nemajú s týmto prípadom nič spoločné. A ak majú, tak potom dúfam, že Bezpečnostná služba Ukrajiny, ktorá by sa tým mala zaoberať, Generálna prokuratúra budú mať v tomto smere vôľu, svedomie a charakter a udelí týmto chlapcom medaily za boj proti separatizmu... “


Zelenský tiež nedokázal mlčať. Uviedol, že nemôžeme "dopustiť návrat ‘’krušných 90-tych rokov’’ s odvážnymi stretmi na uliciach’’. Národný zbor však pre Zelenského aktívne pracuje. Neonacistických militantov používajú najmä  ako silové krytie počas presunov prezidenta pri PR zájazdoch po Ukrajine. Členov „Národného zboru“ tiež používajú na stretnutiach so Zelenským ako „komparz“, pričom prezidentovi kladú vhodné otázky.


Ukrajina - štátny prevrat ako komerčný podnik (Alexander Dudčak)
Komentár Alexandra Dudčaka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová

V súvislosti s rozstrieľaním autobusu a brutálnymi bitkami bolo napokon začaté trestné stíhanie, ale nie za trestný čin terorizmu, banditizmu a pokusu o vraždu, ale za „vytržníctvo“. Niekto bol tým prekvapený, niekto pobúrený.


"Takéto veci sa diali aj v iných štátoch, mám tým na mysli Nemecko v 30. rokoch. Keď sa fašisti usilovali o moc, existovali takzvané útočné oddiely. Táto skupina osôb zastupovala politickú stranu, pokiaľ viem. V skutočnosti ide o útočný oddiel fašistického razenia...“,  uviedol  poslanec Najvyššej rady z Opozičnej platformy - Za život Vasilij Nimčenko.


Incident vyburcoval opozičnú komunitu. "Vždy som im hovoril, že ak chcú občiansku vojnu, budú ju mať’’. Dnes urobili ďalší veľmi nebezpečný krok smerom k občianskej vojne“-  uviedol  poslanec Oleg Vološin.


Skutočnosť, že banditi konali pod „záštitou a na základe podnecovania vládnych orgánov, vrátane prezidenta Zelenského“, je uvedená aj v  oficiálnom vyhlásení  Opozičnej platformy - Za život.


Incident nie je prvým trestným činom spáchaným Národným zborom. V rokoch 2014 - 2015 radikáli zaútočili na ľudí, ktorí sa pokúšali odolávať štátnemu prevratu; mnoho občanov Ukrajiny  je nezvestných a s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtvych. Tieto trestné činy doteraz neboli vyriešené.


Ukrajina získala ruské územia neprávom vďaka boľševikom
Bývalý ukrajinský premiér Nikolaj Azarov pripomína ukrajinským nacionalistom, že Ukrajine pred revolúciou v Rusku v roku 1917 nepatrili Odesa, Charkov, Luhansk, Doneck, Cherson a ani Ľvov. A už vôbec nie Krym. Píše Gazeta.ru. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Po nástupe Vladimíra Zelenského k moci sa z Národného zboru stalo bojové krídlo strany Sluha ľudu. V juhovýchodných a stredných oblastiach Ukrajiny sa začala honba na novinárov a predstaviteľov politických síl, ku ktorým začali prechádzať voliči, predtým oklamaní mierotvornou rétorikou Zelenského. Iba nedávno došlo v Kyjeve, Vinnycii, Mykolajive a Žitomire k brutálnym útokom na členov strany Šarija. Zmlátenie charkovského koordinátora tejto strany Nikity Roženka militantmi skončilo takmer jeho smrťou.


V Odese nedávno zaútočili radikáli z Národného zboru na filmový štáb televízneho kanálu ZIK. Neonacisti poliali opozičných politikov ‘’zeljonkou’’ (brilantová zeleň, pozn. red.) a  hádzali  rôzne predmety.


Po väčšine útokov ukrajinské orgány činné v trestnom konaní buď páchateľov „nedokázali nájsť“, alebo otvorili prípady a klasifikovali ich ako „nezávažné“ a potom brzdili ich vyšetrovanie, čím prispeli k nekontrolovateľnému násiliu.


Útok na autobus neďaleko Charkova je však stále ojedinelý. Ozbrojenci otvorene použili zbrane ďaleko od Donbasu proti skupine neozbrojených ľudí. A konali bez toho, aby sa vôbec skrývali, bez strachu, nebojac sa trestu. Vodca „Národného zboru“ Bilecký (policajný plukovník!) otvorene podporil svojich militantov, zatiaľ čo predstavitelia ministerstva vnútra a Zelenský incident len formálne odsúdili vyhýbavými formuláciami.


Znamená to, že ukrajinské vládne orgány prešli k otvorenému použitiu eskadry smrti.


Na Západe sa zatial snažia „ignorovať“, čo sa na Ukrajine deje. 


Kriminálna rodina Pelosi a aféra Ukrajina 2. (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD