Prvá lietadlová loď vyrobená v Číne absolvuje prvé cvičné manévre
09 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Toto je veľký míľnik PLANu ( Námorníctvo ľudovej oslobodeneckej armády ). Ale ide všetko podľa plánu ? Píše nationalinterest.org


Práve v čase, keď sa najnovšia lietadlová loď amerického námorníctva USS Gerald R. Ford (CVN 78) pripravuje na svoje prvé nasadenie, na druhej strane sveta pripravuje čínske námorníctvo Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLAN) svoju prvú doma vyrobenú lietadlovú loď do prevádzky. Tento týždeň sa Šan-tung vydal z lodenice na vojenské cvičenia v mori Bohai, ktoré by mohli trvať približne dvadsať dní. Odborníci očakávajú, že sa nové stíhačky J-15 zaintegrujú s najnovšou čínskou lietadlovou loďou. Tieto stíhačky boli vyrobené špeciálne pre túto vojnovú loď. Vrtuľníky Z-18 boli tiež údajne vidieť na palube lietadlovej lode.

Podľa mnohých správ by sa čínska lietadlová loď, ktorá vstúpil do služby 17. decembra minulého roku, mohla stať bojaschopnou do konca tohto roka. Šan-tung bol zaradený do juhomorskej flotily PLAN so sídlom v Sanyi, ale napriek tomu však loď zostala v severovýchodnej oblasti Číny počas vrcholu pandémie koronavírusu.

Vojnová loď sa v máji a júni zúčastnila dvadsaťtridenného cvičenia v Bohai a v Žltom mori.

„Slovanské bratstvo“ ukáže Západu svoju silu
Vojenské cvičenie Ruska, Bieloruska a Srbska „Slovanské bratstvo - 2020“ v Bielorusku má potvrdiť súdržnosť a silu „slovanského národa“. Uviedol portál Nation News. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Predpokladá sa, že Šan-tung uskutoční tento mesiac vzdušný výcvik v mori Bohai. Ako súčasť prebiehajúcich cvičení uprostred pretrvávajúceho napätia s USA sa v Žltom mori a v mori Bohai uskutočňujú ďalšie cvičenia Ľudovej oslobodzovacej armády (PLA) a PLAN. Minulý mesiac americké špionážne lietadlo U-2 vstúpilo do bezletovej zóny v regióne počas čínskych cvičení. Tento krok vyvolal protest Pekingu.
Tretí v triede

Síce je Šan-tung postavený na domácom území v Čínskej ľudovej republike, avšak celá loď je založená na lietadlovej lodi Kuznetsov zo sovietskej éry. Lietadlová loď Kuznetsov bola vyvinutá na konci 70. a začiatkom 80. rokov. Prvá loď z tejto triedy, admirál Kuznecov, zostáva v službách ruského námorníctva a v súčasnosti prechádza opravami, počas ktorých došlo k požiaru. Očakáva sa, že ruská lietadlová loď sa vráti do aktívnej prevádzky najskôr v roku 2022 alebo 2023.

Keď bol Sovietsky zväz v roku 1991rozpustený, ďalšia loď z triedy Kuznecov nebola uvedená do prevádzky. Druhý trup, ktorý už vyrobený však bol sa Rusko rozhodlo predať Číne. Pôvodne sa mal použiť ako „plávajúci hotel a kasíno“. Táto myšlienka však bola zrušená a loď sa nakoniec dokončila ako prvá lietadlová loď PLANu s menom Liaoning. Údajne trvalo šesť rokov ( od roku 2012 ), kým lietadlová loď dosiahla svoje plné armádne možnosti. Liaoning tento rok vykonáva pravidelné operácie v Juhočínskom mori.

Práce na Šan-tungu sa začali v roku 2013 v námornej lodenici v Daliane a loď bola spustená koncom apríla 2017 na vodu. Námorné skúšky sa začali o rok neskôr, pričom loď bola uvedená do prevádzky 17. decembra 2019. Uvedenie 315 metrov dlhého plavidla do prevádzky štyri roky po tom, čo ho v provincii Liaoning v marci 2015 skonštruovala spoločnosť Dalian Shipbuilding, je ďalším úspešným míľnikom námorníctva PLA. Čínska lietadlová loď síce zaostáva za jej americkými kolegami, ale slúži ako odrazový mostík k mocnejšej sile. Potenciálne je to platforma pre expedičné misie do zahraničia.

Strašidelný pohľad pre pasažierov. Motor lietadla sa vznietil počas letu
Let spoločnosti Atlas Air bol nútený núdzovo pristáť po tom, čo lietadlo začalo horieť vo vzduchu nad Honolulu. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Mário Martinka