Skúsený investor Jim Rogers tvrdí, že storočie panovania dolára končí
08 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Dolár je na pokraji straty svojho štatútu hlavnej rezervnej meny sveta, uviedol pre RT významný americký investor Jim Rogers po správach o plánoch Číny znížiť svoju časť amerického dlhu.


So štátnym dlhom vyšším ako 26,5 bilióna dolárov „sú USA teraz najväčším dlžníkom v histórii sveta a každým dňom sa suma zvyšuje a zvyšuje,“ uviedol Rogers a dodal, že si to vyžiada daň z meny krajiny.

„Americký dolár je tradične najbezpečnejšou menou na svete. Ale tradícia sa mení,“ poukázal na osud britskej libry a holandského guldenu, ktoré sa v minulých storočiach považovali za najspoľahlivejšie meny.

"Som Američan, takže to veľmi nerád hovorím, ale obávam sa, že dominancia amerického dolára končí a nahradí ho niečo iné," ďalej poznamenal skúsený investor.

Trump chce ponechať vojenské noviny. Pentagón hovorí o neistote v rozpočte
Pentagón oznámil ukončenie činnosti dlhotrvajúcich novín americkej armády, avšak americký prezident Donald Trump prehlásil, že noviny Stars and Stripes sú v bezpečí, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Dolár môže v budúcom roku ešte ukázať svoju silu, po súčasných turbulenciách v Amerike spôsobených protestmi Black Lives Matter a voľbami, „ale bude to pravdepodobne jeho posledný zásah,“ uviedol Rogers.

Komentáre skúseného investora prichádzajú v nadväznosti na správu čínskeho štátneho denníka Global Times, v ktorej poprední miestni odborníci tvrdia, že Peking pravdepodobne zníži svoj americký dlh na 20 percent - z 1 bilióna dolárov na 800 miliárd dolárov - uprostred súčasného napätia s Washingtonom. Odborníci tiež varovali, že Čína by mohla zájsť až tak ďaleko, že „predá všetky svoje americké dlhopisy v extrémnom prípade, ako je vojenský konflikt“.

Ak sa Peking skutočne rozhodne predať pätinu svojich amerických dlhov, „vytvorí tlak na úrokové sadzby v USA,“ domnieva sa Rogers.

CNN sa sťažuje, že Fox News bude viesť prezidentskú debatu aj napriek tomu, že šíria konšpiračné teórie
Televízia CNN, ktorú kritici za správanie počas vlády Donalda Trumpa nazvali Conspiracy News Network (konšpiračná spravodajská sieť), drzo uviedla, že konkurenčná spoločnosť Fox News bola vybraná na usporiadanie prvej prezidentskej debaty v roku... Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Marek Molnár


„Úrokové sadzby v USA by mali stúpať,“ teda z pohľadu Číny, „je to inteligentný ekonomický a investičný krok, rovnako ako čokoľvek, čo robia politicky,“ uviedol investor, ktorý spoluzaložil spoločnosť Quantum.

Pomôže to tiež čínskym orgánom posilniť jüan. "Ak predávajú americký dlh, predávajú doláre, preto ich mena stúpa," čo sa deje už niekoľko týždňov, zdôraznil Rogers.

Rovnako ako niektoré iné národy, aj Čína môže byť ochotná zbaviť sa amerických dlhov z dôvodu súčasných turbulencií v Amerike a tvrdej zahraničnej politiky Trumpovej administratívy.

Youtube zmazal najviac videí ako kedykoľvek predtým
Po prvýkrát Youtube vymazal viac ako 10 miliónov videí za jediný štvrťrok. Najčastejším dôvodom bola ochrana detí, píše FAZ. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová


"Ak sa na vás Washington nahnevá, uvalí na vás sankcie. To bolí všetkých. Takže Číňania, Rusi, Indovia, Brazílčania a ďalšie krajiny začínajú hľadať alternatívnu konkurenčnú menu k americkému doláru," poznamenal Rogers.

Plány, ktoré pravdepodobne prebiehajú v Pekingu, druhom najväčšom americkom držiteľovi dlhu, „nie sú dobré pre USA“, ale je pravdepodobné, že Washington nebude brať túto hrozbu podľa Rogersa dostatočne vážne.

"Viete, Trump si myslí, že je múdrejší ako všetci na svete, takže pravdepodobne urobí všetko, čo chce, a pomyslí si: 'Nebojte sa - my sme Washington a my sa o to postaráme.'," dodáva na záver ýznamný americký investor.

Na Kryme muselo zasahovať 8 stíhačiek, aby zadržali tri americké bombardéry B-52 (VIDEO)
Ruská armáda vyslala osem stíhačiek na odradenie flotily amerických bombardérov blížiacich sa ku Krymu. Misia USA zahŕňala vzácny let nad Ukrajinou, pričom vo veľkom preukázali svoje letecké schopnosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár