Smer-SD predloží návrh uznesenia so stanoviskom k príprave plánu obnovy
07 | 09 | 2020 I TASR

Opozičný Smer-SD predloží na najbližšiu schôdzu parlamentu návrh uznesenia Národnej rady (NR) SR obsahujúci záväzné stanovisko k príprave národného plánu obnovy.


Stanovisko obsahuje osem orientácií, kde a ako by sa mali prostriedky z Európskej únie použiť. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Smeru-SD Robert Fico.

Na predloženie uznesenia je potrebných 30 podpisov. Podľa Fica má Smer-SD už 24 podpisov, zvyšné sa pokúsi získať od ďalších opozičných poslancov. Návrh uznesenia strana poslala aj sociálnym partnerom vlády, aby mohli zapracovať vlastné pripomienky.

  “Nemienim tlačiť na nič” - predseda vlády Igor Matovič v Na telo
Týmto vyjadrením začal svoje odpovede predseda vlády moderátorovi relácie Na telo v televízii Markíza v súvislosti s ďalším vývojom súdneho procesu s Marianom Kočnerom. Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa Fica by malo Slovensko finančné prostriedky investovať napríklad do zelenej ekonomiky, modernizácie zdravotníctva či školstva. To navrhuje strana aj v uznesení. Slovensko má národný plán obnovy vypracovať a Európskej komisii predložiť do 15. októbra.

Smer-SD tiež kritizuje premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ktorý v súvislosti s národným plánom obnovy sľuboval reformné leto a verejnú diskusiu. "Matovič sľuboval 30 verejných konferencií za účasti verejnosti, ktorých výsledkom bude dokonalý plán obnovy," povedal podpredseda strany Erik Kaliňák.

"Namiesto toho sme mali utajený režim a mysteriózne statusy premiéra," kritizuje Kaliňák s tým, že Smer-SD podal oficiálnu žiadosť o sprístupnenie informácií o tom, koľko konferencií sa uskutočnilo, kto sa na nich zúčastnil a aké priniesli závery.