Lietadlá NATO pravidelne uskutočňujú simulované raketové útoky v blízkosti ruských hraníc
07 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Americké vzdušné sily a NATO nielen posilnili svoje dozorné akcie pozdĺž ruských hraníc, ale teraz čoraz viac cvičia aj pre prípad možného útoku, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje portál RT.


V nedeľnom rozhovore pre ruskú televíziu Šojgu poznamenal, že sa blízko hraníc krajiny výrazne zvýšil zahraničný dohľad a cvičné lety. Minulý mesiac sa tieto činnosti zvýšili približne o 30 percent v porovnaní s minulým augustom. Okrem toho lietadlá NATO aktívne cvičili a pravidelne vykonávali simulované odpaľovanie rakiet na ciele v krajine, prezradil Šojgu.

"Najnebezpečnejšie je, že lety prieskumných lietadiel, ktoré boli už aj v minulosti, sa teraz začali pravidelne uskutočňovať s veľkým počtom lietadiel, počas ktorých sa už uskutočňujú aj simulované raketové útoky," uviedol ruský minister obrany.

Na Kryme muselo zasahovať 8 stíhačiek, aby zadržali tri americké bombardéry B-52 (VIDEO)
Ruská armáda vyslala osem stíhačiek na odradenie flotily amerických bombardérov blížiacich sa ku Krymu. Misia USA zahŕňala vzácny let nad Ukrajinou, pričom vo veľkom preukázali svoje letecké schopnosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Za posledných pár týždňov došlo v tesnej blízkosti hraníc krajiny k niekoľkým incidentom medzi lietadlami Ruska a NATO. Najnovší incident sa uskutočnil v piatok, keď sa tri strategické bombardéry amerického letectva B-52H priblížili k ruským hraniciam cez ukrajinský vzdušný priestor. Bombardéry zachytilo osem stíhačiek a varovali ich ďaleko od hraníc.

Ďalšia udalosť týkajúca sa amerických strategických bombardérov sa stala koncom augusta, keď lietadlo B-52H zachytila ​​ruská stíhačka Su-27 nad Baltským morom. Tento incident vyvolal širší medzinárodný škandál, pretože iná krajina NATO - Dánsko - tvrdila, že ruské lietadlo pri prenasledovaní amerického lietadla porušilo hranice krajiny.

Moskva však obvinenia dôrazne odmietla a trvá na tom, že všetko bolo vykonané v súlade s medzinárodnými pravidlami.

Izrael zbúral 51 palestínskych budov vo východnom Jeruzaleme
Izraelské úrady v auguste uskutočnili demolácie v okupovanom východnom Jeruzaleme, pričom zbúrali 51 palestínskych budov a presídlili 85 ľudí, z ktorých mnohé boli deti, uviedla skupina pre palestínske práva, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár