Ľuboš Blaha - “Lipšic funguje ako Matovičov Urválek”

Poslanec Ľuboš Blaha sa v prvej poprázdninovej relácii RTVS O päť minút dvanásť už tradične “utrhol z reťaze”.


V časti relácie, v ktorej došlo na tému voľby generálneho prokurátora, opäť poslanec Ľuboš Blaha (SMER) spustil svoj obvyklý slovný guľomet. “Pri všetkej úcte, pán Daniel Lipšic nemá s prokuratúrou nič spoločné” - začal najskôr pokojne, no postupne sa dostal až k tomu, že “Daniel Lipšic posielal na ľudí vodné delá”.

Ľuboš Blaha označil Daniela Lipšica za “morálnu veličinu tejto koalície” a potom ešte zdôraznil, že “Lipšic funguje ako Matovičov Urválek”. Na vysvetlenie - JUDr. Josef Urválek bol prokurátor Štátneho súdu a neskôr sudca. Do historického povedomia sa zapísal ako prokurátor vykonštruovaných procesov v dobách stalinizmu v 50. rokoch, napríklad s JUDr. Miladou Horákovou. Na svojim konte má desiatky justičných vrážd. V tzv. procese so „Sprisahaneckým centrom na čele s Rudolfom Slánskym“ ako prokurátor schválil obžalobu Ludvíka Frejka, Rudolfa Margoliusa, Eugena Löbla, Ota Schlinga a Artura Londona, a pri ich súdnom procese bol hlavným žalobcom mimo iných aj napr. Rudolfa Slánskeho a Ludvíka Frejka V neskoršej funkcii predsedu Nejvyššieho súdu, ako predseda senátu viedol proces vo veci Márie Švermovej.

Poslanec parlamentu Ľuboš Blaha si položil aj rečnícku otázku, čo sa stane, ak prezidentka Daniela Lipšica ako kandidáta či už zvoleného generálneho prokurátora odmietne: “Dosadia si tam iného svojho človeka.”

Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO, komentoval Blahove úvahy slovami - “pán Blaha a ostatní v SMERE majú obrovský strach z toho, že by generálnym prokurátorom mal byť práve Daniel Lipšic”.

K voľbe generálneho prokurátora sa Národná rada Slovenskej republiky dostane na jeseň.

"Voľba generálneho prokurátora bude kľúčovou udalosťou roka 2020", myslí si Čaputová
Voľba nového generálneho prokurátora bude kľúčovou udalosťou roka 2020 na Slovensku. V rozhovore pre TASR to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že to vníma iba ako začiatok procesu, ktorý by v prokuratúre po odbornej debate aj za... Čítať ďalej
04 | 01 | 2020 | SITA