Príbeh TikToku ako zrkadlo boja za digitálnu hegemóniu (Valentín Katasonov)
05 | 09 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry)


Informačný monopolizmus USA silnie


TikTok je elektronická video služba čínskej spoločnosti ByteDance, spustená pred dvoma rokmi a od tej doby je najpopulárnejšou na svete.


V roku 2019 počet používateľov TikToku prekročil 1 miliardu ľudí v 150 krajinách sveta. ByteDance (založená v roku 2012), obrovská súkromná spoločnosť, ktorá je súčasťou „veľkej päťky“ čínskych internetových spoločností (spolu s  Alibaba Group, Tencent, Baidu NetEase) tiež zaznamenáva prudkú dynamiku rastu. Kapitalizácia ByteDance na začiatku roku 2020 presiahla 100 miliárd $. Sídlo ByteDance sa  nachádza v Pekingu a spoločnosť je registrovaná na Kajmanských ostrovoch.


Necelý rok po zrode TikToku vzniklo napätie medzi spoločnosťou ByteDance a americkými vládnymi orgánmi: Federálna obchodná komisia USA udelila čínskej spoločnosti stojacou za touto aplikáciou pokutu vo výške 5,7 milióna dolárov. Sťažnosť sa pôvodne  týkala aplikacie Musical.ly, ktorú spoločnosť ByteDance v roku 2017 kúpila a urobila z nej  súčasť TikToku. Sociálnu sieť obvinili zo zhromažďovania osobných údajov používateľov mladších ako 13 rokov bez súhlasu ich rodičov. Americkí úradníci vo finále argumentovali tým, že osobné údaje maloletých (mená, e-mailové adresy, telefónne čísla, fotografie a videá) boli verejne dostupné. Čo je v rozpore so zákonom o ochrane súkromia detí na internete. Čínska spoločnosť vinu uznala, pokutu zaplatila  a v aplikácii TikTok zaviedla vekové obmedzenia. 


Rovno poznamenám, že v roku 2020 na ByteDance zaútočila India. Indické ministerstvo elektroniky a informačných technológií zablokovalo v rámci svojej politiky digitálnej ochrany takmer šesť desiatok aplikácií čínskych spoločností vrátane TikToku. 


Slogan Siliconovej mafie: "všetko je biznis" (Valentín Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová

Sotva sa ByteDance spamätala z úderu, ktorý jej zasadila India, keď nasledoval ďalší úder zo strany USA. Na začiatku júla, americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo varoval, že Washington v blízkej budúcnosti nevylučuje blokovanie TikToku na území Spojených štátov, nakoľko s pomocou aplikácie TikTok spoločnosť ByteDance nelegálne zhromažďuje používateľské dáta a postupuje ich čínskej vláde, čo ohrozuje národnú bezpečnosť Ameriky. O niekoľko dní neskôr podobné vyhlásenie na adresu čínskej spoločnosti urobili aj austrálske vládne úrady. Zástupcovia ByteDance všetky obvinenia kategoricky popreli.


V júli sa Trump viackrát zmienil o TikToku a varoval, že Washington čoskoro túto službu na území USA ukončí. Z neoficiálnych zdrojov zároveň začali prenikať správy: vraj, množstvo veľkých amerických investorov je pripravených vyriešiť problém ochrany informácií Ameriky pred čínskou aplikáciou ich kúpou. Tvrdilo sa, že kupujúcimi by mohli byť americké fondy General Atlantic a Sequoia Capital. Neskôr sa do zoznamu potenciálnych kupcov dostal aj Microsoft. 2. augusta sa Trump stretol s generálnym riaditeľom Microsoftu Satyom Nadellom, aby oznámili plány na kúpu TikToku americkou korporáciou. Trump požiadal amerických kupujúcich, aby sa s kúpou poponáhľali, pričom posledný termín stanovil na 15. septembra (potom bude aplikácia TikTok zablokovaná, ak zostane v rukách Číňanov). 6. augusta americký prezident podpísal nariadenie „Príkaz o boji proti hrozbe zo strany TikToku“, ktorým nariaďuje blokovanie všetkých operácii z územia USA čínskej spoločnosti ByteDance. Nariadenie nadobúda účinnosť 45 dní po podpise.


V prvej augustovej dekáde spoločnosť Microsoft poodhalila niektoré podrobnosti zo svojho plánu vo vzťahu k TikTok. Nekúpi celú aplikáciu, ale zakúpi len tú časť, ktorá sa nachádza v Spojených štátoch, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande. Spoločnosť Microsoft vyzýva ďalších amerických investorov, aby kúpili čínske aktíva, ale ako menšinoví akcionári. Všetky informácie o používateľoch v USA a ďalších troch krajinach budú uložené v dátových centrách v USA.


Najväčšie sociálne siete vstúpili do vojny s Trumpom (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Iveta Machová

Plány Microsoftu neočakávane okomentoval Trump. Ten odporúča, aby americkí investori kúpili celú čínsku aplikáciu, čo zabezpečí väčší komerčný efekt pre investorov a minimalizuje riziko úniku informácií do Číny: "Je to jednoduchšie kúpiť firmu úplne než, povedzme, 30 percent ... Môj osobný názor je, že kúpa 30 percent je príliš komplikovaná. Jednoduchšie je kúpiť všetko naraz“. Kúpa celého TikToku bude znamenať, že USA budú mať okrem globálnych sietí ako Facebook (asi 3 miliardy používateľov) a Twitter (viac ako 1 miliarda) aj  TikTok s miliardou divákov. Odhaduje sa, že sociálna sieť  TikTok by mohla mať hodnotu zhruba 50 miliárd dolárov.


Finanční odborníci sa domnievajú, že Microsoft bude schopný zhltnúť toto čínske aktívum sám (bez prilákania menšinových investorov - akcionárov). Prevzatie spoločnosti  TikTok by mohlo byť najväčším obchodom v histórii amerického IT biznisu, čo by výrazne zmenilo profil spoločnosti Microsoft. Táto spoločnosť sa maloobchodom zaoberala minimálne (informačné služby poskytované jednotlivcom), špecializovala sa na vývoj informačných produktov pre firemných a iných inštitucionálnych klientov. Preorientovanie Microsoftu na segment trhu, spojený s maloobchodnými službami, môže viesť k zvýšeniu konkurencie s Facebookom Googlom.


Trump uviedol, že ak dôjde ku kúpe TikToku americkými investormi, americké ministerstvo financií má právo počítať s odmenou z transakcie. Mnoho odborníkov z tohto výroku zostalo v šoku. Objavili sa podozrenia, že Trump zaháňa čínsku spoločnosť do kúta z dôvodov, ktoré sú na hony vzdialené od národnej bezpečnosti, že koná ako obchodník, ba dokonca ako vydierač, „vytláča“ cudzie podnikanie a počíta s odmenou za službu. Profesor práva Carl Tobias z Richmondskej univerzity v rozhovore pre  The Wall Street Journal uviedol „Skutočnosť, že prezident navrhuje federálnej vláde dosiahnuť zisk z obchodnej transakcie, ktorú sám o sebe pretlačil je absolútne neslýchané“. Profesor označil Trumpov tlak na čínske spoločnosti za "nelegálny a neetický’’. 


Kto vládne Amerike? Biely dom alebo Silicon Valley? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Iveta Machová

Pokiaľ ide o spoločnosť ByteDance, tak jej reakcia na nadchádzajúci zákaz TikToku je aj naďalej zásadne negatívna. V článku uverejnenom v denníku China Daily, ktorý sa považuje za anglojazyčnú hlásnu trúbu oficiálneho Pekingu, to nazvali krádežou. Generálny riaditeľ ByteDance  Zhang Yiming  v otvorenom liste zamestnancom spoločnosti uviedol, že Trumpove plány nespočívajú v záchrane, ale zničení TikToku.


Oficiálne čínske úrady však na rozhodnutie Washingtonu nezareagovali tak tvrdo, ako sa od nich očakávalo. Odborníci to vysvetľujú tým, že ByteDance nepatrí v Číne medzi strategicky dôležité spoločnosti, na rozdiel napríklad od spoločnosti  Huawei, proti ktorej USA vyhlásili skutočnú vojnu a ktorú Peking všemožne chráni. Spoločnosť ByteDance sa naďalej rozčuľuje nad drzosťou Washingtonu, ale zdá sa, že dohoda je pripravená. V Číne vnímajú Microsoft ako jednu z najloálnejších amerických spoločností, preto sa niektoré čínske médiá snažia zmierniť čínske poníženie a prezentujú túto dohodu za dobre, že nie „priateľské prevzatie“. Ak však dohoda prejde, americký informačný monopolizmus sa len zintenzívni.


Pravdepodobne sú dnes hlavnými odporcami dohody len používatelia aplikácie TikTok. 2. augusta zverejnil populárny používateľ Max Beaumont otvorený list ‘’tiktokerov’’ adresovaný Trumpovi. Podpísalo ho 20 aktívnych používateľov aplikácie, ktorí majú spolu viac ako 129 miliónov fanúšikov. Podstata trochu kvetnatého listu je jednoduchá: ‘’tiktokeri’’ žiadajú Trumpa, aby z aplikácie neurobil americké aktívum. Keď sa raz dostane do americkej jurisdikcie, pod nadvládu amerických politikov a americkej tajnej cenzúry stratí TikTok svoju atraktivitu a používatelia stratia slobodu prejavu.


O informačnom supermonopole v USA (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Iveta Machová

P.S.  Paralelne s vytlačením ByteDance z trhu Washington pokračuje vyvíjať nátlak na ďalšieho čínskeho konkurenta - korporáciu Tencent. 6. augusta prezident Trump podpísal nariadenie zakazujúce používanie známeho messangeru Weсhat v USA, ktorého vlastníkom je korporácia Tencent. Oficiálne dôvody zákazu komunikačnej siete Wechat sú zhruba rovnaké ako v prípade TikToku: použitie aplikácie na čínsku propagandistickú vojnu proti USA, zhromažďovanie informácií o používateľoch na americkom území. Dôvody obchodného charakteru  sa nezverejňujú - túžba oslabiť čínskeho konkurenta na globálnom trhu informačných služieb. Na začiatku roka počet používateľov Weсhat na svete presiahol 1,2 miliardy ľudí. Je to druhý najpopulárnejší messenger na svete po  WhatsApp  (asi 2 miliardy používateľov), ktorý vlastní korporácia Facebook.


O parazitujúcej Amerike (Valentin Katasonov)
Komentár Valentin Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Iveta Machová