Ukrajina pripúšťa obavy z ruského vplyvu v Bielorusku
04 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Ukrajinský minister zahraničia varoval, že vplyv Ruska v Bielorusku je pre Kyjev nebezpečný. Komentáre Dmitrija Kulebu prichádzajú v čase, keď bieloruský premiér uviedol, že zahraničné sily dúfajú, že vrazia klin medzi Minsk a Moskvu, informuje portál RT.


Kuleba pripustil, že súčasná situácia pravdepodobne povedie k „posilneniu Ruska“, pričom uvádza niekoľko scenárov, ktoré Kyjev považuje za hrozbu: „Ak by sa stalo Bielorusko ruským štátom, alebo ak by Bielorusko viedla osoba, ktorá je pod úplnou kontrolou Kremľa. Alebo ak Lukašenko zostane pri moci, ale zoslabne natoľko, že nebude schopný povedať Rusku nie.“

Počas rozhovoru pre web Gazeta.ua minister poukázal na to, že Lukašenko v súvislosti s otázkou ruských štátnych príslušníkov zadržiavaných v Bielorusku v júli venoval pozornosť Moskve, nie Kyjevu.

Ukrajina tvrdila, že 28 zadržaných vojenských dodávateľov zohralo svoju časť na bojoch na Donbase, zatiaľ čo proti nim bolo na Ukrajine začaté trestné stíhanie. Minsk napriek tomu nezvážil žiadosti Kyjeva o vydanie a poslal zadržaných späť do Ruska.

Tvrdenia Nemecka o Navaľnom by mohli byť odôvodnením vopred naplánovanej protiruskej „reakcie“
Moskva tvrdí, že je svedkom ďalšieho prípadu, keď západní politici uprednostnili „verejné vyhlásenia“ namiesto dôkazov a faktov, pokiaľ ide o údajnú otravu predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Bieloruský premiér Roman Golovčenko medzitým povedal svojmu ruskému náprotivku Michailovi Mišustinovi, že vonkajší aktéri ohrozujú „bratské vzťahy“ krajiny. „Bielorusko čelilo silnému tlaku zahraničných mocností, ktoré sa pokúšali a aj sa naďalej snažia zvrhnúť štát a zaviesť scenár farebnej revolúcie, aký sme videli v našej susednej krajine, ako aj vraziť klin medzi dvoch najbližších spojencov, Bielorusko a Rusko,” tvrdil Golovčenko.

Dvojica sa stretla vo štvrtok v Minsku, pričom išlo o stretnutie oboch krajín od sporných prezidentských volieb v Bielorusku 9. augusta. Podľa Golovčenka po politickom neúspechu „niektoré sily sa snažia rozbiť ekonomiku“ Bieloruska. "Sme však zvyknutí na vonkajšie výzvy, najmä keď cítime podporu nášho spojenca, Ruska," poznamenal.

Medzinárodný trestný súd namieta proti sankciám USA na sudcov, ktorí vyšetrujú americké vojnové zločiny
Začlenenie americkej prokurátorky Fatou Bensoudej do čiernej listiny predstavuje „neprijateľný pokus o zásah do právneho štátu“, uviedol Medzinárodný trestný súd (ICC) po tom, čo americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo oznámil sankcie,... Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Marek Molnár