Ruská rozviedka nechápe, ako mohol novičok otráviť iba jedného človeka a práve Navaľného
03 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič

Ak by proti ruskému opozičnému aktivistovi použili jed novičok, museli by okolo neho všade ležať hromady mŕtvol, tvrdia ruskí špecialisti. Uviedol portál Life.ru.


Ruskí odborníci na použitie jedovatých látok pochybujú o schopnostiach nemeckých toxikológov zistiť povahu jedu a celkovo „porozumieť skutočným vlastnostiam“ jedovatých látok.



Novičok je nevhodná zbraň

Lekári nemeckej kliniky Charite, kde sa ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj lieči, oznámili zistenie zložiek chemického bojového prostriedku novičok v jeho krvi. Vo verzii otravy novičkom ale existuje veľa nejasností.


Po prvé. Zvláštnosťou je podľa podplukovníka špeciálnych jednotiek v zálohe zaoberajúcim sa chemickými, biologickými, rádiologickými a nukleárnymi hrozbami Alexeja Vinnikova to, že opozičný bloger vôbec prežil.


Ruský denník zverejnil správu o sledovaní Navaľného v Tomsku
Informácie o rozsiahlom sledovaní ruského opozičného politika Alexeja Navaľného počas jeho cesty v sibírskom meste Tomsk zverejnil Kremľu blízky denník Moskovskij komsomolec s odvolaním sa na nemenované bezpečnostné úrady. Informoval o tom v nedeľu... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

„Väčšina nervových látok sa vyznačuje extrémne vysokou rýchlosťou prieniku do dýchacieho systému. Ide doslova o pár minút. Obeť nedokáže len tak sedieť v lietadle. Látka začne pôsobiť okamžite a spôsobí ochrnutie dýchacích ciest. Verzia s novičkom je preto neobhájiteľná. Napadnutý bol totiž príliš dlho pri vedomí,“ vysvetlil Vinnikov.



Bezmocná medicína?

Po druhé. Doktor chemických vied Leonid Rink uviedol, že ak by bol Navaľnyj otrávený jednou z látok skupiny novičok, následky takejto otravy by sa prejavili už v Rusku. Rink poznamenal, že namiesto záchvatov a miózy mal pacient typický obraz pankreatitídy charakteristický pre otravu pankreasu. Neskôr ešte poznamenal, že „vyrábať látky tohto typu vedia dobre práve v Nemecku“.



Sila jedu

Vynárajú sa preto dve kľúčové otázky. Prečo sa Navaľnyj cítil zle práve na leteckej linke z Tomska do Moskvy? A prečo lekári v Omsku nedokázali určiť prítomnosť jedu v jeho krvi a tkanivách?


Krízový expert a veterán ruskej zahraničnej rozviedky Lev Koroľkov vysvetlil, prečo omskí lekári neodhalili stopy otravy, o ktorej nemeckí lekári začali hovoriť takmer okamžite po príchode Navaľného na kliniku.


Tvrdenie, že Navaľnyj bol otrávený je predčasné
Kremeľ v utorkovom vyhlásení uviedol, že tvrdenie Nemecka o otrávení predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného je predčasné, píše agentúra AFP. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

„Novičok je vlastne označenie pre celú skupinu jedovatých látok a je mimoriadne ťažké zistiť jeho stopy. Na jeho identifikáciu je potrebné špeciálne laboratórium s vybavením a moderné systémy. Prítomnosť hoci len zanedbateľného množstva možno zistiť len vďaka takémuto špeciálnemu vybaveniu,“ objasnil Koroľkov.


Bývalí špecialisti ruskej armády sa zhodujú, že molekuly fosforu, ktorých prítomnosť si možno pomýliť s novičkom, sú obsiahnuté vo väčšine moderných hnojív. Ak sa dostanú priamo do krvi, majú väčšinou vážne následky. Podľa Vinnikova možno údajné použitie novičku na letisku alebo na ktoromkoľvek inom mieste na trase Navaľného a jeho spolucestujúcich odhaliť veľmi jednoducho.


„Ak si preštudujete účinky fluórfosforečných látok patriacich pod označenie novičok pochopíte, že použitie tohto jedu v uzavretej miestnosti znamená ortieľ smrti nielen pre obeť ale aj útočníka. Uvediem jednoduchý príklad. Americká armáda svojho času skúšala plyn VX. Ten sa ako väčšina nervových látok normálne skladuje v tekutom stave. Polievková lyžica plynu VX voľne vyliateho na podlahu na letisku dokáže ľahko zabiť tisíc ľudí. A lyžica novičku by usmrtila ešte ďalšiu pol tisícku navyše,“ uviedol Vinnikov.


Zároveň dodal, že podľa charakteristiky sú VX i jedy skupiny novičok označované  ako „perzistentné jedovaté látky za každých okolností“. To znamená, že keby bol Navaľnyj otrávený novičkom, boli by okolo neho „hory mŕtvol“ tak na letisku, ako aj všade, kde sa nachádzal.


Ak bol Navaľnyj otrávený, je nepravdepodobné, že by to bol Putin: Taliansky profesor búra teóriu „atentátu podporovaného štátom“
Už pár minút po tom, čo lietadlo s blogerom Navaľnym muselo núdzovo pristáť a pasažiera nechať urgentne odviezť do nemocnice v Omsku, sa vytvoril mediálny obraz atentátu. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Ivan Brožík

„Novičok je látka s dlhodobým účinkom. Keby ho niekto ozaj použil, ako tvrdia nemeckí lekári, potom by už celá omská toxikológia „ležala v plastových vreciach“. A na onom svete by už bola i posádka lietadla a cestujúci Navaľného letu, ktorí sa k nemu priblížili na desať metrov,“ zdôraznil Vinnikov.



Odkiaľ sa vlastne novičok vzal?

Podľa Koroľkova zostalo malé množstvo novičku po rozpade Sovietskeho zväzu za hranicami dnešnej Ruskej federácie. „Hlavná výroba tejto skupiny látok bola v Uzbekistane. Okrem toho nejaké vzorky ešte z čias existencie Varšavskej zmluvy mohli zostať v Českej republike. Takže môže existovať niekoľko spôsobov pôvodu,“ domnieva sa Koroľkov.



Jednoducho „záhada“

Ako presne určili odborníci z Laboratória pre farmaceutiku a toxikológiu nemeckých ozbrojených síl otravu a dospeli k záveru, že Navaľnyj bol otrávený práve novičkom, sa ešte len bude dokazovať.


Nemeckí chemici a toxikológovia budú musieť odpovedať na veľa nepríjemných otázok. Hlavnou je cielený účinok pôsobenia „prísne tajného sovietskeho jedu“. Podľa vyjadrení z USA a Európy je totiž schopný zabiť všetko živé v okruhu stoviek metrov. Ale záhadne „dostane do kómy“ iba jedného človeka. A práve vo svete mediálne známeho ruského opozičného aktivistu.


„Kauzu Skripaľovci“ nahrádza „kauza Navaľnyj“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Iveta Machová