Rozpad zmluvy START III môže stáť USA 400 miliárd dolárov
02 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Odmietnutie predĺženia zmluvy o znižovaní strategických zbraní (START III) by mohlo stáť Pentagon až 439 miliárd dolárov, informuje server Prvnizpravy.cz.





Tieto peniaze pôjdu na modernizáciu a budovanie jadrových síl krajiny. Zodpovedajúci záver je obsiahnutý vo zverejnenej správe Kongresového rozpočtového úradu USA, uviedla agentúra RT.

Autori dokumentu sa domnievajú, že v prípade ukončenia dohody môžu Ruská federácia a Spojené štáty zachovať status quo alebo prijať opatrenia „na kompenzáciu neexistencie obmedzenia podľa dohody“. Podľa ruských odborníkov je však správa Kongresu akousi prípravou na možné nepredĺženie zmluvy.

Ak by Zmluva o predĺžení strategických útočných zbraní nebola predĺžená, mohlo by to v najbližších niekoľkých desaťročiach znamenať značné výdavky zo strany Pentagonu, uvádza sa vo zverejnenej správe Kongresového rozpočtového úradu USA.

NATO robí z Európy terč jadrového útoku
Zlyhanie projektu NATO predpovedal kedysi aj spolutvorca oslobodenia Európy v závere Druhej svetovej vojny a neskorší americký prezident Dwight Eisenhower. Uviedol portál Polit.info. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Autori dokumentu zvažovali niekoľko možností ohľadom vývoja udalostí, pokiaľ nebude zmluva START predĺžená.

„Pokiaľ bude zmluva ukončená v roku 2021, Spojené štáty a Rusko môžu reagovať zachovaním súčasného stavu. Prípadne by mohli prijať rôzne opatrenia, aby kompenzovali neprítomnosť obmedzení vyplývajúcich zo zmluvy,“ uvádza sa v správe.

Tá tiež poznamenáva, že v druhom prípade sa môžu Spojené štáty vrátiť k limitom stanoveným v Zmluve o strategickom útočnom znížení z roku 2002 (SORT), START II alebo START I.

Pri návrate k obmedzeniam, ktoré boli uvedené v zmluve SORT, sa neočakáva výrazné zvýšenie nákladov Pentagonu. V ďalších dvoch prípadoch americkí analytici identifikujú dve možné cesty vývoja udalostí. Prvým je zvýšenie počtu hlavíc u existujúcich nosičov.

„USA pracujú na dohode o nešírení jadrových zbraní s Ruskom,“ prehlásil Trump po diskusii s Putinom o zmluve New START
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že „bolo by skvelé“, keby sa Moskva a Washington dohodli na novej dohode o nešírení jadrových zbraní. Vyhlásenie prišlo po telefonických rozhovoroch, ktoré sa uskutočnili medzi Trumpom a Putinom minulý... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Tento prístup v americkom Kongresovom rozpočtovom úrade bol označený za „najmenej nákladný“. Druhým je nárast počtu nosičov (bombardéry, ponorky a rakety), ktoré odborníci považujú za „flexibilnejší prístup“Kombinácia týchto možností tiež nie je vylúčená.

„Keby Pentagon zvýšil svoje sily na úroveň limitov START I, potom s najlacnejšími nákladmi by sa jednorazové výdavky zvýšili o 88 miliárd na 149 miliárd dolárov a ročné náklady o 4 miliardy na 10 miliárd dolárov. S flexibilnejším prístupom by mohli jednorazové náklady Pentagonu vzrásť o 410 miliárd dolárov na 439 miliárd dolárov a ročné náklady o 24 miliárd dolárov na 28 miliárd dolárov,“ uviedla správa.

Súčasne sa uvádza, že celkové výrobné náklady by dosiahli takmer trojnásobku sumy, ktorú „ministerstvo obrany v súčasnosti plánuje minúť na výrobu v najbližších niekoľkých desaťročiach“.

Okrem toho správa zdôrazňuje, že tieto odhady nezahŕňajú dodatočné náklady na výrobu nových hlavíc, výstavbu základní a výcvikových stredísk, ako aj na modernizáciu výroby, ak to bude potrebné.

Putin zvolal rokovanie o budúcnosti zmluvy START 3
Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu zvolal zasadnutie ruskej Bezpečnostnej rady. Jeho cieľom bola diskusia o konečnej pozícii Moskvy v súvislosti s rozhodnutím USA odstúpiť od Zmluvy o otvorenom nebi, ako aj o situácii okolo Zmluvy o obmedzení... Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | TASR


Dokument tiež načrtáva dôsledky, ktorým môžu Rusko a Spojené štáty čeliť, ak nebude predĺžená zmluva o znižovaní strategických útočných zbraní.

„Postupy pre zvýšenie transparentnosti a budovanie dôvery stanovenej v START III a predchádzajúcich zmluvách prestanú, a v tomto prípade obe strany stratia príležitosť priamo dostávať informácie o schopnostiach svojich protivníkov,“ uviedli autori správy.

Okrem toho sa uvádza, že bez kontrol na mieste, výmeny informácií a obmedzení šifrovania textových letových dát „v priebehu času vzrastie miera neistoty o vzájomných silách“.

„Napríklad nedostatok špecifických znalostí o silách druhej strany môže viesť USA k tomu, aby rozšírili svoje spravodajské možnosti alebo vyvinuli protiraketovú obranu, aby sa zabezpečili proti neistote ohľadom zámerov druhej strany,“ uvádza sa v dokumente.

Platnosť zmluvy START III, podpísanej pred desiatimi rokmi, končí vo februári 2021. Moskva opakovane vyhlásila, že je pripravená dokument predĺžiť. Washington však neoznámil svoje konečné rozhodnutie o osude dohody. Namiesto toho USA pripravuje podmienky pre novú zmluvu, ktorá nahradí START III. Americká strana je najmä pre zapojenie Číny do rokovaní, hoci to Peking opakovane odmietol. K tomu treba dodať, že jadrovými arzenálmi, okrem USA, Ruska a Číny, disponujú aj Francúzsko a Veľká Británia.

Moskva označila americké vojnové cvičenia v Estónsku za „mimoriadne nebezpečné“
Rusko obvinilo USA z „eskalácie napätia v Európe“ uskutočňovaním cvičení „v bezprostrednej blízkosti“ ich hraníc. Ministerstvo obrany tiež odmietlo obvinenie NATO, že ruské prúdové lietadlo vstúpilo do dánskeho vzdušného priestoru, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Marek Molnár