Pellegrini sa pozície podpredsedu parlamentu vzdá k termínu riadnej schôdze 16. septembra
02 | 09 | 2020 I SITA

Peter Pellegrini (vznikajúca strana Hlas-SD) sa vzdá funkcie podpredsedu parlamentu k termínu riadnej schôdze poslaneckej snemovne, ktorá sa začne 16. septembra.


Pellegrini to uviedol dnes na tlačovej besede. Zároveň povedal, že je na osobnom rozhodnutí poslancov strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), či posilnia poslanecké rady vznikajúcej strany Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD). V minulých dňoch predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval Pellegriniho a ďalších odídencov zo strany, aby uvoľnili vedúce funkcie vo vedení parlamentu a výboroch a dali ich k dispozícii Smeru, pretože im patria na základe výsledkov v parlamentných voľbách.

„Mňa netreba vyzývať,“ reagoval dnes Pellegrini s tým, že vie, čo má robiť. Z klubu Smeru-SD odišlo zatiaľ jedenásť poslancov vrátane Pellegriniho. Či sa k nemu pridajú ďalší, je nateraz otvorené. Pellegrini povedal, že za nikým z poslancov nebude chodiť a nikomu nič nebude sľubovať. Dodal, že nie je jeho záujmom „prečíslovať“ klub Smeru. Pellegrini vyhlásil, že po zaregistrovaní strany Hlas-SD požiada v parlamente o vznik vlastného poslaneckého klubu. Šanca, že parlament vytvorenie klubu aj schváli, je podľa Pellegriniho „fifty-fifty“.

Čaputová si vie predstaviť, že by na prelomenie jej veta bolo nevyhnutných 90 hlasov poslancov
Prezidentka Zuzana Čaputová si vie predstaviť, že na prelomenie jej veta by bolo nevyhnutných 90 hlasov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Hlava štátu to uviedla v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo. Prezidentka... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | SITA


Parlament dnes rokuje o troch zákonoch, ktoré vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Ide o novelu zákona o prokuratúre, o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a tiež novelu o elektronických komunikáciách. Podľa Pellegriniho poslanci strany Hlas-SD podporia námietky prezidentky.

Ako ďalej povedal, vládna koalícia o zákonoch hovorila, že sú kľúčové v boji proti pandémii koronavírusu a proti korupcii. Podľa neho sa preto nemalo čakať so schôdzou o vrátených zákonoch na september, ale malo sa o nich rokovať ešte v auguste. „Dovolenky a pohodlie poslancov im bolo viac ako zdravie občanov,“ povedal Pellegrrini na adresu koalície.