Ruský Suchoj SU - 57 bude pre súčasné technológie "neviditeľný" (VIDEO)
01 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Doteraz “neviditeľné” lietadlá ruských vzdušných síl sa stanú ešte neviditelnejšími. Nové „oOblečenie“ pre najmodernejšie stíhačky bude vyrobené zo špeciálneho polymérneho materiálu.


„Oblečenie“ alebo kamufláž strojov sa bude vyrábať pre najnovšie stíhačky Su-57 . Neviditeľné poťahy budú vyrobené zo špeciálnych polymérnych materiálov a budú schopné aj pred najvyspelejšou elektronikou ukryť obrysy lietadla. Portál kp.ru ponúka viac informácií.

Kamufláž bude použitá na základniach stíhačiek piatej generácie, ako aj počas ich letu, vďaka čomu budú neviditeľné pre letecké optoelektronické systémy a radary nepriateľa nielen samotné stíhačky, ale aj ich pozemná infraštruktúra.

Prvé dodávky „neviditeľného oblečenia“ sú plánované v rokoch 2021 až 2028. Izvestiji o tom poskytol informácie zdroj z vojenského prostredia. Prekrytia sa umiestnia najmä na doteraz pomerne viditeľné fragmenty lietadiel - na podvozky, spodku, strednej a zadnej časti trupu trupe, krídlach, kokpite, tryskách, stabilizátoroch, otvoroch pre nasávanie vzduchu a ďalších častiach konštrukcie.



Video - Youtube.com (SU - 57 v ukážke leteckej akrobacie)

Odborníci sa domnievajú, že „odev“ pre stíhače budúcnosti bude mať dvojakú funkciu. Po prvé bude schopný zachovať utajenie stroja počas letu a po druhé - ukryť elektroniku, ktorá je umiestnená na krídlach a trupe. Cieľom je tiež takto kamuflované lietadlá počas letu utajiť, zneviditeľniť pre špionážne lietadlá.

Suchoj Su-57 je ruské jednomiestne dvojmotorové stíhacie lietadlo 5. generácie vyvíjané konštrukčnou kanceláriou Suchoj. Lietadlo je produktom projektu PAK FA. Na výrobe sa majú zúčastňovať aj ďalšie ruské spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výrobou lietadiel. Finančne by na projekte mohla participovať India

Ruská stíhačka donútila americké prieskumné lietadlo zmeniť kurz
Tlačová služba ministerstva obrany Ruskej federácie oznámila, že ruské vzdušné sily prinútili pilota amerického prieskumného lietadla “Aries”, ktoré sa bez povolenia blížilo k hranici Ruska, zmeniť kurz. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Ivan Brožík