Hamas oznámil novú dohodu s Izraelom na deeskaláciu napätia v pásme Gazy
01 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Militantná skupina ovládajúca palestínsku enklávu uviedla, že s Tel Avivom dosiahla „porozumenie“, ktoré by pomohlo zmierniť napätie v Gaze po týždňoch nepriateľských operácii, keď región bojuje proti vypuknutiu Covid-19, informuje portál RT.


Dosiahla sa dohoda o „zastavení eskalácie“ a zastavení „agresie Izraela“, uviedla skupina v pondelok vo vyhlásení s tým, že dohodu sprostredkoval katarský vyslanec Mohammed al-Emadi.

Palestínske islamistické hnutie Hamas neposkytlo presné podrobnosti dohody, uviedlo však, že obe strany sa dohodli na „obnovení pokoja“ a dodalo, že dohoda tiež uľahčí „množstvo projektov“, ktoré budú v prospech Gazy, a najmä jej pomôžu vyrovnať sa s vypuknutím koronavírusu.

Dohoda prišla necelý týždeň po tom, čo palestínske územie potvrdilo štyri prípady koronavírusu v miestnom utečeneckom tábore a uvalilo bezpečnostné opatrenia na kontrolu tejto choroby.

Situácia v husto osídlenej palestínskej enkláve môže byť obzvlášť katastrofálna, pretože krehký systém zdravotnej starostlivosti v Gaze roky trpel de facto izraelskou blokádou a jeho jediná elektráreň bola odstavená asi pred dvoma týždňami po tom, čo Tel Aviv prerušil dodávky paliva v období prudkého nárastu cezhraničné prestrelky.

Viac ako desať tisíc ľudí bez masiek sa zhromaždili v Londýne a požadujú, aby sa systém vrátil „späť do normálu“ (VIDEO)
Davy Britov, ktorí sú unavení z uzamknutia, sa zhromaždili v Londýne na proteste „Zjednotenie sa za slobodu“ proti opatreniam Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Napätie v okolí v posledných týždňoch vzrástlo kvôli stupňovaniu nepriateľských akcií medzi Izraelom a hnutím Hamas, pričom palestínski militanti vystrelili na izraelské územie výbušné balóny.

Izraelské obranné sily (IDF) odpovedali vzdušnými útokmi a pomocou tankov zasiahli ciele enklávy Hamas. Izrael tiež nechal Gazu prakticky bez dodávok po tom, čo od polovice augusta zastavil tok paliva do enklávy a zhruba v rovnakom čase zablokoval prepravu tovaru cez priechod Kerem Šalom. Uzavretá bola aj rybárska zóna Gazy.

Teraz koordinátor vládnych aktivít na územiach (COGAT) - jednotka izraelského ministerstva obrany koordinujúca civilné otázky medzi Tel Avivom a palestínskymi orgánmi - potvrdil, že v rámci dohody sa zrušia niektoré obmedzenia.

Niektoré správy v médiách tiež naznačujú, že dohoda môže zahŕňať Izrael, ktorý uľahčí dodávku zdravotníckeho tovaru do pásma Gazy na boj proti Covid-19.

Covid-19 by mohol z cestovného ruchu vymazať viac ako 100 miliónov pracovných miest
Organizácia Spojených národov (OSN) zverejnila údaje o ničivom dopade Covid-19 na globálny cestovný ruch a varovala, že epidémia môže stáť problémový sektor až 1,2 bilióna dolárov a ohrozí vymazaním 120 miliónov pracovných miest v cestovnom ruchu,... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár