Snaha Taiwanu o zaistenie obchodnej dohody s USA pravdepodobne nahnevá Čínu
29 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Taiwan konečne dal zelenú dovozu amerického bravčového a hovädzieho mäsa, čo by to mohlo otvoriť rozhovory medzi Taiwanom a USA o voľnom obchode. Nie je však jasné, ako bude Peking reagovať na takýto pakt pri napätom vzťahu s Washingtonom, informuje portál RT.


Pozastavenie zákazu dovozu amerického bravčového mäsa obsahujúceho ractopamín - kŕmnej doplnkovej látky pre zvieratá, ktorá sa bežne používa v americkom dobytku, ale je zakázaný vo viac ako 160 krajinách - ako aj hovädzieho dobytka z USA hovädzieho dobytka staršieho ako 30 mesiacov, oznámila v piatok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Vo svojom prejave v prezidentskej kancelárii Cchaj prehlásila, že tento „zásadný krok“ by mohol posilniť vzťahy medzi Taiwanom a USA.

Taiwan používal politiku nulovej tolerancie ractopamínu a limity na americké bravčové mäso už v roku 2006, napriek tomu, že USA na tomto aditíve trvajú. Preprava hovädzieho mäsa bola obmedzená ešte skôr, v roku 2003, kvôli obavám z choroby šialených kráv.

Obmedzenia dovozu poľnohospodárskych výrobkov z USA sú už dlho jednou z hlavných prekážok komplexnej obchodnej dohody medzi Taiwanom a USA. Rozhovory sa pozastavili na viac ako desať rokov.

Ruské jadrové ľadoborce sú v arktickej oblasti neporaziteľné na celé desaťročia
Senátor John McCain svopjho času povedal, že Rusko je iba „čerpacia stanica, ktorá predstiera, že je štátom“. Z úst predstaviteľa krajiny, ktorá je mladšia ako ruský Boľšoj teatr (Veľké divadlo ) to však vyznieva iba trochu smiešne. V skutočnosti... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


"Vieme, že ešte stále existuje nejaký spôsob, ako v súčasnosti podpísať obchodnú dohodu," uviedla Cchaj. "Pred obchodnými rokovaniami však musíme racionalizovať obchodné nariadenia podľa rovnakých medzinárodných štandardov a otvoriť sa ďalším krajinám pre vzájomný prospech."

Začiatkom tohto mesiaca čínska vláda varovala USA pred pokusmi zasahovať do taiwanských záležitostí po tom, čo americký minister zdravotníctva Alex Azar navštívil ostrov.

„V otázkach týkajúcich sa hlavných záujmov Číny USA nesmú mať ilúzie. Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, budú spálení,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian, ktorý komentoval výlet amerického predstaviteľa, ktorý prišiel pricestoval do Taiwanu uprostred zvýšeného napätia medzi dvoma superveľmocami.

Americká ekonomika trpí historicky najostrejším poklesom HDP
Americká ekonomika zaznamenala najhorší pokles, ktorý sa odohral v druhom štvrťroku počas vrcholu krízy Covid-19, pričom sa HDP znížilo o 31,7 percenta, nasvedčujú tomu revidované údaje od Úradu pre ekonomickú analýzu, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár