Polícia začne pokutovať tých, čo nenosia rúška
29 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová informovala, že polícia reaguje na epidemiologickú situáciu preventívno-bezpečnotnými opatreniami. Počas nadchádzajúceho víkendu sa preto zameria na kontrolu nosenia rúšok v nákupných strediskách, obchodoch a na kultúrno-spoločenských podujatiach.


Policajti však s kontrolami v pondelok neskončia. Už na začiatku školského roka budú kontrolovať používanie rúšok, prípadne iného prekrytia tváre v autobusoch, vlakoch aj na staniciach. Polícia má v pláne vykonávať aj kontroly  nemocniciach, kde sa podľa jej informácií opatrenia často nedodržiavajú.

"Upozorňujeme, že kto poruší prijaté opatrenie, môže mu byť uložená pokuta v blokovom konaní do 1000 eur a v správnom konaní až do 1659 eur," pripomenula hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že podáva trestné oznámenie na portál Bádateľ, ktorý bojuje proti rúškam. Dôvodom je podľa ministerstva podozrenie z trestného činu šírenia poplašnej správy. Informácie zo stránky podľa rezortu "nabádajú k občianskej neposlušnosti, mareniu prijatých opatrení na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19 a odmietaniu očkovania".

Hromadné podujatia nad 1000 ľudí, vrátane športových podujatí a interiérové podujatia nad 500 ľudí budú zakázané. Rúška budú povinné aj v školách s výnimkou prvého stupňa. Úrad verejného zdravotníctva SR vydá aj opatrenia vo veci rizikových krajín i povinnosti zamestnávateľov. Rozhodlo tak konzílium odborníkov, informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas. Opatrenia majú platiť od 1. septembra.

Mikas poukázal na zhoršujúcu sa situáciu na Slovensku aj v Európe. Podčiarkol, že povinnosť nosiť rúško na hromadných podujatiach bude platiť rovnako pre interiér, ako aj pre exteriér. Nosenie rúšok v triedach odporúča, a to aj na prvom stupni, ak by to žiaci dokázali akceptovať.

Deti od 12 rokov by mali nosiť rúška rovnako ako dospelí, tvrdí WHO
Agentúry OSN odporúčajú, aby deti do päť rokov rúška nenosili. Za určitých okolností by však mali aj deti od šesť do 11 rokov nosiť rúško na miestach, kde je rozsiahly prenos koronavírusu alebo kde sú deti v kontakte so seniormi či ľuďmi z vysoko... Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


"Pokiaľ si budeme vedomí, že toto sú rizikové oblasti a ľudia budú dodržiavať nastavené prísne epidemiologické opatrenia, najmä nosenie rúšok, vieme vážne eliminovať šírenie vírusu v našej populácii," zdôraznil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Podľa neho treba dať pozor, aby sa nákaza nedostala do domovov sociálnych služieb a zariadení pre seniorov, ako aj medzi marginalizované komunity či do nocľahární pre bezdomovcov. Minister skonštatoval, že ostražitosť ľudí klesla a poukázal na dezinformačnú kampaň.

Zamestnávateľovi hrozí pokuta do 20-tisíc eur, ak nebude od septembra kontrolovať pracovníkov z rizikových krajín, či dodržiavajú povinnú izoláciu alebo majú negatívny test na koronavírus. V opatrení to uvádza úrad verejného zdravotníctva.

V Maďarsku zhabali rúška pochybnej kvality, ktoré viezol slovenský kamión
Vyše 100.000 kusov zdravotných ochranných prostriedkov pochybnej kvality a falšovaný tovar rôzneho druhu viezol slovenský kamión, ktorý na maďarskej diaľnici M1 kontrolovali v pondelok príslušníci maďarského Národného úradu pre dane a clá... Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | TASR