Peking varuje pred možnými „vojenskými nehodami“ po tom, čo USA vykonali „provokatívnu“ operáciu v Juhočínskom mori
29 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Peking varoval pred ďalšími námornými operáciami USA v Juhočínskom mori a tvrdí, že nedávne americké aktivity vytvárajú podmienky na neúmyselnú vojenskú konfrontáciu, informuje portál RT.


Hovorca Ľudovej oslobodzovacej armády (PLA) v piatok uviedol, že americká vojnová loď vplávala do čínskych teritoriálnych vôd bez povolenia.

"Žiadame USA, aby zastavili takéto provokatívne správanie a obmedzili svoje námorné akcie, aby sa zabránilo možným vojenským nehodám," uviedol vysoko postavený plukovník Li Huamin s tým, že námorné a vzdušné sily PLA monitorovali plavbu pri jej ceste cez Juhočínske more.

Americké námorníctvo uviedlo, že USS Martin uskutočnil „rutinnú“ operáciu v regióne. Washington uviedol na obranu svojej pravidelnej činnosti v mori takzvaný princíp „slobody plavby“.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že armáda sa úplne zbavila šikany
Ruská armáda sa takmer úplne zbavila desaťročia zlého šikanovania a „kasárneho chuligánstva“, vyhlásil námestník ministra obrany Andrej Kartapolov, pričom dodal, že to bude motivovať viac mladých ľudí, aby slúžili v armáde, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Začiatkom tohto týždňa Čína vypustila do Juhočínskeho mora dve rakety vrátane „vraha lietadlových lodí“ po tom, čo tvrdila, že špionážne lietadlo U-2 počas vojenských cvičení so živou paľbou preniklo do bezletovej zóny.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že prítomnosť prieskumných lietadiel USA v tejto oblasti bola „čistá provokácia“ a mohla spôsobiť „neočakávanú nehodu“. Pentagón poprel akékoľvek priestupky a odsúdil rakety ako „kontraproduktívne na zmiernenie napätia a udržanie stability.“

Vo štvrtok Peking varoval, že jeho armáda „nebude tancovať na americké melódie“, a vyzval Washington, aby prehodnotil svoj konfrontačný prístup k Číne a „vytiahol sa z bažiny úzkosti a paranoje“.

Tajný telefonát medzi Putinom a Contem: „Európa nesmie zasahovať v Minsku“
Kremeľ už niekoľko dní zintenzívňuje kontakty s hlavnými európskymi krajinami. Začal telefonickým rozhovorom s kancelárkou Angelou Merkelovou, potom prišiel na rad francúzsky prezident Emmanuel Macron, predseda Európskej rady Charles Michel a včera... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Ivan Brožík