Ľudskosť, úcta, demokracia a mier by sa mali stať trvalými hodnotami, tvrdí Kollár
29 | 08 | 2020 I TASR

Ľudskosť, úcta, demokracia a mier by sa mali stať trvalými hodnotami Slovenska v úcte k tým, ktorí za tieto hodnoty bojovali a zomierali aj v Slovenskom národnom povstaní (SNP). Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) na oslavách 76. výročia SNP. Zdôraznil potrebu vedieť sa pre vyššie ciele spojiť bez ohľadu na rozdiely. Vyzdvihol aj obetu a hrdinstvo účastníkov SNP.


"Našou spoločnou úlohou je nielen nezabúdať na hrdinov SNP, na hodnoty demokracie a civilizovaného pokroku, ale aj dokázať sa postaviť a vysloviť proti súčasnému nebezpečenstvu neofašizmu a neonacizmu, proti tým, ktorí šíria zlobu, nenávisť a odmietajú žiť vo svete bez vojen," uviedol.

Skonštatoval, že SNP patrí k najvýznamnejším medzníkom novodobej slovenskej histórie a pripomenul, že sa ním náš národ zaradil k tým, ktoré odmietli samotnú podstatu fašistických a nacistických režimov. "Povstanie bolo slovenské i národné, bolo vtedajším vyvrcholením viacročného protifašistického a protinacistického odboja proti nemeckému nacizmu, ako aj domácemu kolaborantskému režimu," pripomenul predseda parlamentu.

Fico vyzval Pellegriniho na odchod z postu podpredsedu NRSR,riešiť chce i výbory
Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval Petra Pellegriniho, aby odstúpil z pozície podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Uviedol to po sobotňajšom rokovaní predsedníctva strany. Zároveň bude podľa jeho slov strana žiadať, aby sa konečne vyriešila otázka... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR


Poďakoval sa účastníkov bojujúcim proti režimu v rôznych zoskupeniach, že sa dokázali postaviť na správnu stranu v mene ideálov slobody, humanizmu a demokracie. "Náš hrdinský národ pred 76. rokmi povstal proti okupantom, ktorí vo vojnou zmietanej Európe šírili nenávisť, násilie, rasizmus a holokaust, páchali zverstvá aj na civilnom obyvateľstve," uviedol.

Pri tejto príležitosti pripomenul i vytvorenie ilegálnej Slovenskej národnej rady, ako aj osobnosti, ktoré sa o podobné skutky zaslúžili. Zdôraznil, že v záujme spoločného cieľa odstrániť nacistický diktát dokázali potlačiť svoje ideologické rozdiely. "A to je aj memento pre nás, pre súčasnosť – pre vyššie ciele sa dokázať spojiť bez ohľadu na politické názory či ideologickú rozdielnosť," uviedol.

Bojkot osláv SNP je urážkou tých, ktorí v ňom bojovali, tvrdí vznikajúci Hlas
Bojkot osláv výročia Slovenského národného povstania (SNP) je smiešny a je urážkou tých, ktorí v ňom bojovali. Vyhlásila to vznikajúca strana Hlas - sociálna demokracia. Informoval o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR