Úrady práce začnú od 1. septembra prijímať žiadosti o príspevky na udržanie zamestnanosti za august
28 | 08 | 2020 I SITA

Na podanie júlového výkazu, resp. žiadosti s výkazom pri príspevku na udržanie zamestnanosti v rámci Prvej pomoci majú samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) čas do 31. augusta tohto roka.


Zamestnávatelia môžu o júlové príspevky na mzdy zamestnancov požiadať do konca septembra. Výkazy a žiadosti za august môžu záujemcovia zasielať od 1. septembra tohto roka od 12:00. V tlačovej správe to uviedlo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

"SZČO môžu o finančnú pomoc v rámci opatrenia 2 žiadať o príspevky za august do 30. septembra 2020," informoval rezort práce. Zamestnávatelia žiadajú o príspevky v rámci opatrenia 1 a 3A alebo 3B do 31. októbra 2020. "Pripomíname, že zamestnávatelia môžu pri čerpaní pomoci prestupovať aj medzi opatreniami 3A (kurzarbeit) a 3B (pokles tržieb), aby si vybrali, čo je pre nich výhodnejšie," upozorňuje ministerstvo.

NAKA prijala trestné oznámenie MŽP v súvislosti s poskytovaním právnych služieb
Národná kriminálna agentúra (NAKA) prijala trestné oznámenie ministerstva životného prostredia. Týkať sa malo zmlúv o poskytovaní právnych služieb, v ktorých sa dohodla podielová odmena za viac ako 1,6 milióna eur. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | TASR


Všetci žiadatelia o príspevky prvej pomoci sú podľa ministerstva povinní označiť priestory pracoviska, kde pracujú osoby podporované v zmysle dohody o poskytnutí príspevku, plagátom vo formáte A3 zverejnenom na www.upsvr.gov.sk. Plagát informuje o tom, že aktivity sa realizujú vďaka pomoci EÚ z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili doteraz zamestnávateľom a SZČO viac ako 521 miliónov eur. Použili sa na mzdy zamestnancov a podporu činnosti živnostníkov. Ďalších viac ako 10 miliónov eur poslalo ministerstvo zamestnancom, ktorí zostali bez príjmu. Tí dostali SOS dotáciu. "Mnohým sme pomohli opakovane, niekoľko mesiacov po sebe," dodáva rezort.