Putin prehlásil, že Rusko má už najhoršie hospodárske problémy za sebou
28 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že krajina už prekonala vrchol hospodárskych problémov spôsobených pandémiou Covid-19 a pripravila pôdu pre hospodárske oživenie budúci rok, informuje portál RT.


V rozhovore pre televízny kanál Rossiya 24 prezident uviedol, že kľúčové makroekonomické ukazovatele krajiny sú stabilné aj napriek dôsledkom koronavírusovej krízy. Nízka úroveň inflácie a rastúce zásoby zlata podľa Putina ponúkajú ešte viac dôkazov o tom, že národné hospodárstvo je na ceste k oživeniu.

"Verím, že vrchol našich problémov prešiel a dúfam, že sa postupne začneme zotavovať," uviedol. "Rusko sa príliš nelíši od ostatných krajín sveta - myslím si, že naše oživenie bude zabezpečené budúci rok," dodal Putin.

Zatiaľ čo niektoré predpovede očakávali, že ruská ekonomika sa tento rok zníži o viac ako osem percent, podľa Putinových analytikov bude pokles oveľa nižší, medzi 5 a 6 percentami - v súlade s očakávaným poklesom svetovej ekonomiky. Podľa Putina je to výsledok včasných vládnych opatrení na obmedzenie problémov vyplývajúcich z krízy.

Rusko žiada od USA vysvetlenie uvalenia sankcií na jeho výskumné inštitúcie
Rusko považuje rozhodnutie Spojených štátov pridať jeho Štátny výskumný ústav organickej chémie a technológie a dva výskumné ústavy ministerstva obrany na čiernu listinu za neopodstatnené, preto bude požadovať od Washingtonu vysvetlenie.... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | TASR


Prezident upozornil, že napriek ťažkostiam v tomto roku Rusko naďalej posilňovalo zásoby zlata a devízové ​​rezervy. Podľa najnovších údajov centrálnej banky má v súčasnosti na devízových rezervách 590,2 miliárd dolárov.

"Toto vytvára ďalší bezpečnostný vankúš. Nie je to všeliek na všetky choroby, ale je to dôležité," uviedol prezident a dodal, že podniky dávajú vláde dôveru, že bude schopná pokryť svoje rozpočtové potreby a plniť sociálne záväzky.

Lukašenko požiadal Putina o vytvorenie záložnej policajnej jednotky
Rusko na žiadosť bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vytvorilo záložnú policajnú jednotku. Použitá by však mala byť len v prípade, ak by sa situácia počas demonštrácií po kontroverzných bieloruských prezidentských voľbách vyhrotila. V... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR