Minister obrany odvolal s okamžitou platnosťou riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku
27 | 08 | 2020 I SITA

Minister obrany Jaroslav Naď s okamžitou platnosťou odvolal riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku Petra Vaněka. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že novým riaditeľom nemocnice sa stane brigádny generál Vladimír Lengvarský.


"Napriek tomu, že celková ekonomická situácia je zlá, nemocnica má dlhy a stále ich tvorí, prebiehali tam procesy, ktoré nielen so zdravým sedliackym rozumom, ale ani systémovosťou a transparentnosťou, nemali nič spoločné," povedal minister. Ako doplnil, rezort podal aj trestné oznámenie, ktoré rieši NAKA, týka sa ekonomickej trestnej činnosti. Následne sekciu kontroly požiadal o komplexnú kontrolu, ktorá zistila 58 nedostatkov, z ktorých mnohé majú trestnoprávny charakter.

Nedostatky sa týkajú okrem iného porušenia zásad verejného obstarávania, predražení, spracovania plánov obstarávania, archívnictva, správy majetku, personálneho manažmentu či nedodržiavania Zákonníka práce. "Len v rámci upratovacích služieb a zmluvy, ktorá bola podpísaná s bratom poslanca NR SR za Slovenskú národnú stranu, na upratovacom kontrakte prišlo k predraženiu približne o 1,7 mil. eur," povedal šéf rezortu obrany.

Smer podáva v súvislosti s Miškovičom trestné oznámenie na GP i podnet na ÚVO
27 | 08 | 2020 | TASR


Problém je podľa neho aj s praním, kde prišlo k nehospodárnemu nakladaniu s peniazmi približne vo výške trištvrte milióna eur, v strážnej službe bolo vyplatených niekoľko desaťtisíc eur bez akéhokoľvek zmluvného vzťahu. "V nemocnici prichádzalo k masívnemu zlyhaniu manažmentu, porušovaniu zákona, nehospodárnemu nakladaniu s finančnými prostriedkami aj problémom s personálnym manažmentom," doplnil Naď. Išlo podľa neho o ekonomický aj personálny rozklad nemocnice.

Minister obrany tiež zistil, že nemocnica má dozornú radu, ktorá za celú svoju existenciu nezasadla ani raz. Vymenil teda jej predsedu a požiadal ho, aby sa komplexne pozreli na procesy v nemocnici. Dozorná rada zistila, že uzatvorením zmluvy s novým dodávateľom služieb z hľadiska upratovania prišlo k navýšeniu jednotkových cien pre jednotlivé typy priestorov od 160 po 320 %.

"Parkovisko pred poliklinikou na Sliači je podľa uzatvorenej zmluvy potrebné každý jeden deň upratovať. Upratovanie jedného metra štvorcového parkoviska na Sliači pritom vyjde drahšie ako jedného metra štvorcového operačnej sály v Ružomberku," doplnil Naď. Aj na základe informácií dozornej rady predpokladá celkové predraženie upratovacích služieb oproti minulosti o takmer 400 %.