KDH je síce mimoparlamentná strana , ale finančne stabilizovaná, skonštatoval na volebnom sneme Alojz Hlina
22 | 08 | 2020 I SITA

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) síce zostalo mimo parlamentu, ale je stabilizovanou stranou, ktoré má na svoju činnosť o milión eur viac ako pred štyrmi rokmi. Počas svojho príhovoru na dnešnom volebnom sneme KDH to vyhlásil bývalý predseda Alojz Hlina.


"Pred štyrmi rokmi sme preberali stranu v stave, keď sme museli siahnuť po preklenovacom úvere na výplaty, dnes takýto problém nie je. Sľúbil som, že budem robiť predsedu 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Nebral som výplatu, nedal som si preplatiť ani jeden pokladničný blok a robil som to tak preto, lebo som to sľúbil," podotkol Hlina, ktorý sa predsedníckej funkcie vzdal začiatkom marca.

Opakovane sa aj pred delegátmi snemu ospravedlnil za volebný výsledok z februárových parlamentných volieb. "Treba byť však pozitívny, za štyri roky sa nám predsa len niečo podarilo dosiahnuť, výsledky z komunálnych volieb i eurovolieb to dokazujú. A aj vo výsledku parlamentných volieb bolo niečo pozitívne, veď sme v absolútnych číslach získali viac hlasov ako v predchádzajúcich voľbách," skonštatoval Hlina.

KDH si na sneme volí nové vedenie, za predsedu kandiduje M. Majerský
Exšéf Alojz Hlina na sociálnej sieti potvrdil, že bude na sneme kandidovať za podpredsedu. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


Delegátom snemu sa prihovorili aj ďalší dvaja bývalí predsedovia KDH Ján Čarnogurský a Ján Fígeľ. „Vaša súčasná výzva spočíva v tom, aby ste presvedčili verejnosť o tom, že je potrebná strana, ktorá bude koordinátorom kresťanskej politiky na Slovensku. Medzičasom sa totiž kresťanskí politici rozišli a vystupujú v rôznych stranách. Vystupujú však veľmi radikálne a s návrhmi, na ktoré si KDH nikdy netrúfalo, lebo spoločnosť na ne nebola zvyknutá," uviedol vo svojom prejave Čarnogurský.

Mimoparlamentné KDH si na dnešnom sneme v Ružomberku zvolí svojho nového predsedu. Jediným kandidátom, ktorý doteraz ohlásil záujem o funkciu lídra kresťanských demokratov, je jeho doterajší podpredseda a prešovský župan Milan Majerský. Kandidatúru do tejto funkcie však môže ohlásiť člen hnutia aj priamo na sneme.