Belgická polícia nariadila pre smrť Slováka interné disciplinárne vyšetrovanie
21 | 08 | 2020 I SITA

Číslo dva belgickej federálnej polície, André Desanfants, požiadal pre incident so smrťou slovenského občana o dočasné pozastavenie svojej funkcie.


Slovensko vníma dočasné pozastavenie funkcie druhého najvyššieho predstaviteľa belgickej polície Andrého Desanfantsa ako silný signál. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Tomaga. Desanfants požiadal o dočasné pozastavenie svojej funkcie v súvislosti s publikovaným videom z cely Jozefa Chovanca z roku 2018. Chovanec po zásahu bezpečnostných zložiek zomrel.

„Práve sme dostali správu, že číslo dva belgickej federálnej polície, André Desanfants, požiadal o dočasné pozastavenie svojej funkcie,“ uviedol Tomaga. Podľa rezortu diplomacie tak mal urobiť pre video zachytávajúce Chovanca, ktorý po tom, čo mu policajt šestnásť minút tlačil na hrudník, zomrel.

Ďalší policajt pri zásahu hajloval. Desanfants označil správanie policajtov za škandalózne a neakceptovateľné. Tomaga priblížil, že belgická polícia v nadväznosti na reportáž belgickej televízie, ktorá video zverejnila, nariadila interné disciplinárne vyšetrovanie.

Najväčšie sociálne siete vstúpili do vojny s Trumpom (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Iveta Machová


„Chceme sa poďakovať belgickým novinárom, že pomáhajú k objasneniu všetkých okolností a tým posilnia naše doterajšie úsilie a gesto vysokého predstaviteľa polície vnímam ako silný signál, že sa priblížime k dôkladnému vyšetrovaniu,“ uzavrel riaditeľ tlačového odboru.

Spravodajský portál Sme.sk vo štvrtok 20. augusta priniesol informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde jeden policajt nad telom občana Slovenskej republiky Jozefa Chovanca hajloval a ďalší policajt mu šestnásť minút tlačil na hrudník. Chovanec nakoniec po zásahu na letisku zomrel.

Miestne médiá prirovnávajú túto udalosť k smrti Georgea Floyda, ktorému v máji 2020 policajt kolenom tlačil na krk napriek výzvam, že nemôže dýchať. Jeho smrť vyvolala v Spojených štátoch amerických aj inde vo svete veľké protesty za práva černochov.

Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Dovtedy problémy nemával, no vo februári 2018 sa na palube lietadla správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

Dara Rolins to pekne schytala! Lavína kritiky kvôli jednej fotke
Speváčka nedávno zverejnila na sociálnych sieťach fotografiu v Evinom rúchu a hoci sa jednalo o vkusnú fotku, strhla tým masívnu lavínu odporu, najmä zo strany žien, píše portál Aha! Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Timotej Dudka