Bielorusko bude viesť vojenské cvičenia na svojich západných hraniciach počas masových povolebných protestov
17 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Minsk uviedol, že bude viesť rozsiahle vojenské cvičenia na bieloruských hraniciach s Poľskom a Litvou. Cvičenia budú zamerané najmä na protivzdušnú obranu, pričom sa konajú uprostred masových demonštrácii kvôli sporným prezidentským voľbám, informuje portál RT.


Cvičenia, ktorých cieľom je aj nasadenie delostreleckého a raketového arzenálu, sa uskutočnia v západnej oblasti Grodna od 17. do 20. augusta, uviedlo ministerstvo obrany krajiny. Táto akcia sa uskutoční v blízkosti mesta Astravets - neďaleko novej jadrovej elektrárne, ktorá sa buduje v spolupráci s Ruskom.

Ozbrojené sily z troch plukov protivzdušnej obrany boli vyslané do oblasti, uviedla armáda a dodala, že jednotky už strážia vzdušný priestor bieloruskej štátnej hranice. Vzdušné a tankové jednotky sa tiež zúčastnia cvičení, ktoré sa v tom istom období konajú na samostatných miestach.

Bielorusko v posledných dňoch zaznamenalo prudký nárast svojich vojenských aktivít v očividnom pokuse ukázať silu svojim susedom, ktorých Minsk opakovane obviňoval z toho, že podnecovali masívne prebiehajúce protesty v krajine. V sobotu prezident Alexander Lukašenko vyslal do oblasti Grodno vzdušnú brigádu, pričom uviedol, že je na hraniciach napätie kvôli aktivity NATO v susedných krajinách.

NATO aj Litva popreli obvinenia Lukašenka. "Žiadne tanky ani vojakov nezhromažďujeme!"
Litva aj Severoatlantická aliancia popreli, že by pri hranici Bieloruska zhromažďovali vojakov a tanky. Litva ako členský štát NATO v nedeľu vyhlásila, že nepredstavuje vojenskú hrozbu pre svojho suseda Bielorusko. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR


„Nemôžeme len pokojne sledovať, čo sa deje na týchto územiach. Naša armáda sa tiež obáva tohto problému,“ uviedol Lukašenko a dodal, že nariadil presun brigády z Vitebska do Grodna počas „napätej“ situácie.

NATO odmietlo Lukašenkove obavy z vojenskej aktivity v blízkosti hraníc. Hovorca uviedol, že „nadnárodná prítomnosť Aliancie“ v regióne nie je „hrozbou pre žiadnu krajinu“ a je „prísne defenzívna, primeraná a určená na predchádzanie konfliktom a zachovanie mieru.“

V Bielorusku sú už týždeň masové demonštrácie, ktoré boli vyvolané prezidentskými voľbami, ktoré sa konali 9. augusta. Podľa oficiálnych údajov si dlhodobý vodca Lukašenko zabezpečil solídne víťazstvo a získal niečo vyše 80 percent hlasov. Opozícia však trvá na tom, že voľby boli hrubo falšované.

Lukašenko presunul leteckú útočnú brigádu na západnú hranicu krajiny počas protestov a aktivity NATO v Poľsku a Litve
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko prehlásil, že letecká útočná brigáda sa presunie na hranicu krajiny, pričom v krajine sa odohrávajú masívne protivládne protesty, ktoré líder označil za „farebnú revolúciu“ riadenú zahraničnými agentmi,... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Marek Molnár