USA zadržali 4 iránske tankery, ktoré prepravovali benzín do Venezuely (VIDEO)
14 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Washington „bez použitia vojenských síl“ zadržal štyri iránske nákladné lode na otvorenom mori, ktoré boli na ceste do Venezuely, informoval denník Wall Street Journal s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.


Lode, ktoré boli údajne naložené iránskym palivom, boli v predošlých dňoch skonfiškované Spojenými štátmi. Informácia však ostáva neoverená a spolieha sa výlučne na zdroje amerických úradníkov. Tento krok by totiž predstavoval prudkú eskaláciu americkej „kampane s maximálnym tlakom“ voči Islamskej republike, ktorá sa v posledných mesiacoch zameriava na prepravu palív do Venezuely.

Štyri plavidlá - nazvané „Luna“, „Pandi“, „Bering“ a „Bella“ - boli zadržané bez použitia sily a teraz sú na ceste do prístavu v Houstone v Texase. Hoci neboli poskytnuté žiadne ďalšie podrobnosti o samotnom zaistení, úradníci poznamenali, že pri ukotvení lodí sa očakáva prítomnosť vyšších úradníkov z Trumpovej administratívy.

Irán odsúdil dohodu medzi Izraelom a SAE
Irán v piatok odsúdil dohodu medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a označil ju za "strategickú hlúposť". Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Americkí federálni prokurátori začiatkom minulého mesiaca vydali príkaz na zabavenie štyroch tankerov, pričom tvrdili, že výťažok z predaja pohonných hmôt Caracasu obišiel americké sankcie a boli by tak podporené „nekalé činnosti“ iránskej revolučnej gardy (IRGC), ktorú Washington označil za teroristickú organizáciu.

Napriek predchádzajúcim hrozbám z Washingtonu, ktoré zastavili tok paliva do Venezuely, Irán zostal pri dodávkach neúnavný a vyhlásil, že budú pokračovať aj napriek americkým sankciám, ktoré sa vzťahujú na Caracas aj Teherán.

Ústredné velenie USA zverejnilo zrnitý čiernobiely záber, ktorý podľa nej zobrazuje prebiehajúce zachytenie. Úradníci z Teheránu sa k incidentu ešte musia vyjadriť.



USA sa už v minulosti snažili zachytiť iránske plavidlá a minulý rok sa neúspešne pokúsili prevziať kontrolu nad loďou zadržanou v Gibraltári na britskom území. Aj keď iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif tento krok odsúdil ako „pokus o pirátstvo“, tanker bol po asi mesiaci zadržania prepustený.

S cieľom znížiť vývoz iránskej ropy na „nulu“, americká kampaň priniesla tvrdú ranu do ekonomiky krajiny, čím zhoršila jej situáciu, ktorá je značne poznačená pandémiou Covid-19.

USA a Izrael tvrdia, že úspešne otestovali protiraketový systém Arrow
Izraelské ministerstvo obrany potvrdilo nedávny test protiraketovej obrany Arrow, ktorý čiastočne vyrobila spoločnosť Boeing a ktorý sa vyvinul v spolupráci s Organizáciou protiraketovej obrany USA (MDO), informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Marek Molnár