Macron zvyšuje prítomnosť francúzskej flotily v Stredomorí proti Turecku
13 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Francúzsky prezident Emanuel Macron oznámil, že na základe výzvy predsedu vlády Grécka nasadil ďalšie lode do Stredozemného mora a vyzval Turecko, aby zastavilo svoj jednostranný prieskum ropy v sporných vodách, informuje portál RT.


Francúzsko "dočasne posilní" svoju vojenskú prítomnosť vo východnom Stredomorí "v najbližších dňoch," v spolupráci so svojimi partnermi v EÚ, vrátane Grécka, prehlásil Macron v stredu po telefonáte s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Francúzsky prezident uviedol, že turecké úsilie sa musí zastaviť, aby sa umožnil „mierový dialóg medzi susedmi a spojencami NATO“, a zdôraznil, že Francúzsko a EÚ sú solidárne s každým členom, ktorého zvrchovanosť je spochybňovaná. Zatiaľ čo Grécko a Turecko sú členmi NATO, Grécko je členom EÚ a Turecko nie.

Nemecko varuje USA pred uvalením sankcií na subjekty, zúčastnené na stavbe plynovodu Nord Stream 2
Podľa vlády v Berlíne žiadna krajina nemá právo „diktovať“ inej svoju energetickú politiku. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Vyhlásenie Macrona prichádza potom, ako Atény zvýšili poplach v Bruseli kvôli seizmickému testovaniu tureckých plavidiel v blízkosti ostrova Kastellorizo. Ostrov patrí Grécku, ale nachádza sa neďaleko južného pobrežia tureckej provincie Antalya.

Začiatkom tohto leta sa Macron s tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom dostal do slovnej bitky za dodávky zbraní Ankary do Líbye. Turecko a líbyjská vláda národnej dohody (GNA) rokovali o dohode o hospodárskych zónach v Stredozemnom mori, ktorá by umožnila Ankare ťažiť ropu a plyn, ale Grécko a Egypt - podporované Francúzskom - to spochybňujú.

Rusko prijíma objednávky z celého sveta na miliardu dávok vakcíny proti Covid-19
Celkom dvadsať krajín z Latinskej Ameriky, Blízkeho východu a Ázie už požiadalo o dávky prvej ruskej vakcíny proti koronavírusu, ktorej existenciu ruský prezident Vladimir Putin osobne potvrdil. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík