Rezort práce podľa Krajniaka zmení legislatívu k pandemickým OČR, ak to bude potrebné
12 | 08 | 2020 I SITA

Ministerstvo práce a sociálnych vecí je pripravené zmeniť súčasnú legislatívu o poskytovaní pandemických OČR, ak to bude od začiatku septembra potrebné.


Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Každý rodič, ktorý pre epidemiologické opatrenia bude musieť zostať od začiatku septembra s dieťaťom doma, by podľa Krajniaka mal mať nárok na pandemické ošetrovné. "Zatiaľ sa nám zdá, že to vieme urobiť bez zmeny zákona. Ak by sa ukázalo, že treba niečo zmeniť, tak to urobíme," povedal minister.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí upozornil na to, že bude dôležité, ako bude naformulované príslušné rozhodnutie, či už ministra školstva alebo Úradu verejného zdravotníctva SR k nenastúpeniu detí do školy. "V závislosti od toho, ako sa nám podarí nájsť formuláciu, vždy sa to snažíme robiť tak, aby sme na tú novú situáciu nemuseli meniť zákon," povedal Krajniak. Ako dodal, s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom sa mu doteraz vždy podarilo nájsť takú formuláciu, ktorá umožnila poskytovať pandemické OČR bez zmeny zákona.

Úrad vlády spustil portál na prerozdeľovanie financií z Fondu vzájomnej pomoci
Úrad vlády (ÚV) SR v stredu spustil webový portál určený na prerozdeľovanie pomoci z Fondu vzájomnej pomoci. Každý overený žiadateľ dostane automaticky z fondu 200 eur. Ďalšie príspevky sa budú odvíjať od toho, koľko prispeje verejnosť. Fond môže... Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR


Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) po utorkovom zasadnutí pandemickej komisie vyhlásil, že dieťa bude musieť pri nástupe do školy odovzdať čestné prehlásenie o bezinfekčnosti a nenavštívení zahraničia či medzinárodného podujatia. Ak sa dieťa ocitlo v zahraničí počas 14 dní, malo by ostať s rodičmi v karanténe.

Rodič by mohol na toto dieťa následne čerpať OČR, poradil minister zdravotníctva. K návrhu pandemickej komisie, ktorý sa týka nástupu žiakov do škôl, však ministerstvo školstva predložilo kompromisný návrh. "Bude sa podpisovať čestné prehlásenie, kde bude rodič vyhlasovať, že jeho dieťa nemá žiadne príznaky,“ priblížil v stredu minister Gröhling.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) počas prerušenia zasadnutia vlády uviedol, že návrh pandemickej komisie sa neprijme vo forme, v akej bol predložený. "Nebudeme teraz spôsobovať chaos, keď si ľudia plánovali dovolenky v Chorvátsku, Maďarsku, Rakúsku a my sme zadefinovali tieto krajiny ako bezpečné, s menším rizikom. Tak určite nebudeme rodičov a deti stresovať nejakými novými povinnosťami,“ povedal predseda vlády.

Čakám na vyšetrovanie vo veci L. Kyselicu, som zvedavý na výsledok, tvrdí Matovič
Ak by sa potvrdilo, že bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Lukáš Kyselica počas pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve (VS) mal donášať na hnutie OĽANO, bolo by to "dramatické" zneužitie tajných služieb na politickú činnosť.... Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR