Psy dokážu spoľahlivo vycítiť koronavírus
11 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Štvornohí pomocníci, ktorí prešli špeciálnym výcvikom, by sa mohli využívať pri diagnostikovaní nového koronavírusu. Väčšina z nich dokáže patogén vystopovať so 100-percentnou presnosťou.


To, že najvernejší priateľ človeka má veľmi dobrý čuch je všeobecne známe. Tím výskumníkov pod vedením Francúzskej národnej veterinárnej školy od marca trénoval psíkov, aby zo vzorky potu dokázali zistiť prítomnosť koronavírusu. Výsledky ich snaženia sú sľubné, píše web The Conversation. Väčšina z nich potom, ako sa naučili, čo majú hľadať, odhalila stopu vírusu so 100-percentnou úspešnosťou.

Podobne so psami pracujú aj v ďalších krajinách, napríklad v Čile, Argentíne, Brazílii či Belgicku a postupne sa k ním pridáva aj Austrália. V Spojených arabských emirátoch sú psy už i na letiskách, aby pomohli kontrolovať šírenie ochorenia COVID-19.

Viac ako pätina Slovákov očakáva, že na Slovensko príde druhá vlna koronavírusu
Príchod druhej vlny koronavírusu predpokladajú viac ženy ako muži. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | SITA


Zaujímavým zistením je, že psy dokážu detegovať SARS-CoV-2 u ľudí ešte v bezpríznakovom štádiu. Ich nález neskôr potvrdili dodatočné testy, ktoré vyšli pozitívne. Otázkou však zatiaľ zostáva, čo presne psie ňucháče cítia.

Najčastejšie využívaným je v tejto súvislosti nemecký ovčiak, ale dokážu to aj iné plemená. Vycvičenie psa na zisťovanie nového koronavírusu trvá približne 6 až 8 týždňov, pokiaľ už má s niečím podobným skúsenosť. V prípade, že nebol nikdy trénovaný to trvá 3 až 6 mesiacov.

Na testovanie sa používa pot, pretože predstavuje menšie riziko pri manipulácii so vzorkami. U psov, ktoré boli zapojené do experimentálnej štúdie sa nepreukázalo, že by sa vírus v ich tele ďalej množil. Jednoducho, nie sú zdrojom infekcie.

Koronavírus sa šíri v „jednej veľkej vlne“ a nezmizne so zmenou ročných období, varuje WHO
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zrušila nádej, že koronavírus v lete jednoducho zmizne, pričom nalieha na svet, aby sa namiesto toho pripravil na „jednu veľkú vlnu“, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Aby sa prípadné riziko ešte viac eliminovalo, psy neprichádzajú s nosičom potu do priameho kontaktu. Majú prístup iba k prchavým čuchovým látkam. Ňucháč psa sa dostane len do kovového kužeľa a kontaminovaná vzorka je v nádobe za ním.

Jedným z najväčších prínosov takéhoto diagnostikovania nového koronavírusu by bolo práve odhalenie asymptomatických prípadov, u ktorých sa príznaky ešte nerozvinuli, ale už môžu byť infekčné.

Podobné využitie psov v medicíne nie je pritom žiadnou novinkou. Okrem iného tiež dokážu upozorniť na hypoglykémiu u diabetikov, vycítiť prichádzajúci epileptický záchvat či rozpoznať rakovinu.

Fajčiari vyfukujú kvapôčky obsahujúce koronavírus
Fajčiari nakazení novým koronavírusom môžu počas fajčenia vyfukovať kvapôčky obsahujúce vírus a nakaziť ľudí okolo. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | SITA/AP